Putin își impune pohta ce-a pohtit: cine nu plătește în ruble, nu va avea gaz. Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările către Polonia şi Bulgaria, țări văzute de țarul de la Kremlin ca „neprietene”, pentru că nu au plătit în ruble.

Premierul bulgar, Kiril Petkov, spune că Sofia îşi revizuieşte în prezent toate contractele cu concernul rus Gazprom, inclusiv pentru tranzitul de gaz rusesc către Serbia şi Ungaria, pentru că ”şantajul unilateral nu este acceptabil”. Iar Grecia anunță că va oferi sprijin Bulgariei, țară care depinde în proporție de 90% de petrolul și gazul rusesc.

Polonia, în schimb, anunţă că “se va descurca” fără gazele provenite din Rusia, rezervele sale de energie fiind “în siguranţă”, iar “alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă”. De altfel, contractul Poloniei cu Rusia expiră la sfârșitul acestui an, iar autorităţile de la Varşovia au anunţat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat despre situația României cu Daniel Pintilie, expert în energie.

“România are o situație favorabilă, aș spune. Să nu uităm că, deși nu suntem total independenți, noi importăm cam 20% din necesarul de gaze. Și să nu uităm că nu mai este iarnă, deci vremea ne ajută să nu fim foarte dependenți de astfel de gaze.

Chiar dacă Rusia ar opri complet gazul pentru România, România nu ar suferi foarte mult. Repet, România are o poziție foarte bună în privința producției de gaze. O mare parte și-o asigură din resurse proprii și cu siguranță va găsi resurse, odată din rezervele proprii pe care le are, dar și din importuri. Deci nu m-aș îngrijora foarte tare pentru România. Mi-aș face griji pentru Bulgaria, pentru Germania, pentru țări care sunt mult mai dependente ca România.”, a declarat Daniel Pintilie, expert în energie.