• Măsură vehiculată: majorarea impozitului pe dividende la 16%.
  • Măsură vehiculată: creșterea impozitului pe profit de 19%.
  • Măsură vehiculată: CASS de 10% pe pensiile mai mari de 2.500 de lei.
  • Măsură vehiculată: creşterea TVA de la 19% la 21%.
  • Măsură vehiculată: creşterea TVA la 19% pentru HoReCa.
  • Măsură vehiculată: listarea companiilor de stat.
  • Măsură vehiculată: privatizarea Hidroelectrica, Salrom, Romgaz.
  • Măsură vehiculată: creșterea cotei reduse de TVA de la 9% la 12%.
  • Măsură vehiculată: impozit progresiv din 2026.
  • Măsură vehiculată: creşterea accizelor cu 20%, mai puţin la benzină şi motorină.
  • România are deficit ESA de 9,3%, cel mai mare din UE.
  • Grecia intră în incapacitate de plată cu un deficit de 10% din PIB.
  • Guvernul încheie T1/2025 cu un deficit bugetar de 43,6 mld. lei.
  • T1/2025: Deficitul bugetar crește cu 7 mld. lei vs T1/2024.
  • T1/2025: Deficitul bugetar ajunge la 2,28% din PIB.
  • Deficitul de cont curent urcă la 7,6 mld. euro în T1/2025.
  • Deficitul de cont curent crește cu 80% în T1/2025 față de T1/2024.
  • Datoria externă pe termen lung are +1,2% în T1/2025 față de T4/2024.
  • Datoria externă pe termen lung e la 156,8 mld. €.
  • PIB-ul României stagnează în T1/2025 față de T4/2024.

Grupul de lucru format pentru combaterea deficitului bugetar ar fi venit cu o serie de măsuri fiscale, aproape în integralitate prin creşteri de taxe, scrie ZF.

Momentan, discuţiile continuă, întrucât nu există un consens între partide legat de aceste măsuri.

Care sunt măsurile vehiculate pentru combaterea deficitului bugetar?

Titlurile zilei

A fost semnat acordul politic de guvernare
Prețul petrolului crește după atacurile SUA asupra Iranului
CINE SUNT MINIȘTRII CARE INTRĂ LA GUVERNARE?
SUA ATACĂ IRANUL
TRUMP ATACĂ IRANUL
Atacurile SUA cresc prețul petrolului

Majorarea impozitului pe dividende la 16%, impozit pe profit de 19%.

CASS de 10% pe pensiile mai mari de 2.500 de lei.

Taxă de solidaritate pentru veniturile mai mari de 10.000 lei net cu 16% din difereţă până la 31 decembrie 2025.

Creşterea TVA la HoReCa la 19%, listarea companiilor de stat, privatizarea companiilor precum Hidroelectrica, Salrom, Romgaz, Nuclearelectrica, etc.

Impozit progresiv din 2026.

Ceşterea TVA de la 19% la 21% şi cota redusă de la 9% la 12%.

Și taxa pentru fiecare tranzacție bancară, de 1-3 lei.
Merg la GABRIEL BIRIȘ, fondator, The Tax Institute

Ce spune Gabriel Biriș, fondator, The Tax Institute?

„Păi, acum declarația președintelui este singura care are sens în această perioadă. Prioritățile astea ar trebui să fie pe același palier creșterea veniturilor prin reducerea evaziunii, scăderea cheltuielilor, pe exemplu date de dumneavoastră doar unele, și în ultimă, ca ultimă instanță, dacă nu sunt suficienți bani, creșterea unor cote. Acum, în momentul de față vedem că partidele vorbesc doar de creștere de taxe. Și mai puțin de reformarea statului, reduceri de cheltuieli, tăierea pensiilor speciale, umblarea la vârsta de pensionare, că nu numai că sunt foarte mari pensiile astea, dar le și plătim pentru oameni care au 45 de ani și după aia se angajează la stat pe alte mii de euro.

Sunt câteva măsuri care să redea oamenilor încrederea. Că altfel, ce se va întâmpla? Păi dacă PSD vine cu cote progresive când premier este de la PNL, înseamnă că PNL-ul trebuie să accepte că la următoarea tură de alegeri nu mai intră în Parlament. Pentru că cota unică este ultima, cum să zic, ultimul avantaj al PNL. Că ei atunci l-au introdus în 2004, PNL, PD a fost atunci, Alianța DA. Păi dacă și asta, care e un factor de competitivitate, dispare, de ce ai mai votat PNL-ul? Da, în fine.

Deci e clar că ridică aceste solicitări ca să-l joace la offset. Noi am mai avut cote progresive și cotele progresive au dus cu 20% mai puțin bani la buget decât cota unică de 16%, pe care tot PSD-ul, domnul Dragnea, a redus-o la 10% și acum zic că n-avem bani din impozitul prevenit, dar uită să spună că tot atunci au crescut și contribuțiile. Și că acum o creștere, o taxă de solidaritate, cum îi zice, cum îi zic cei care au propus-o, ar duce la creșterea taxării muncii, care oricum e printre cele mai mari din Europa. Sunt atât de multe lucruri care n-au sens, încât te întrebi, nu poți să nu te întrebi când te uiți și la cei care discută. Păi sunt tot oamenii care au creat această criză. Cum ne așteptăm ca tot ei să o rezolve? Vom vedea ce va fi.

Toată nebunia asta de discuții pleacă de la faptul că ei au nevoie să reducă deficitul anul ăsta cu 6 miliarde de euro, adică vreo 30 de miliarde de lei. Păi numai din TVA, din evaziunea la TVA, noi pierdem 45-50 de miliarde. Se cunoaște soluția. Acum văd că unii încep să critice soluția taxa reinversă generalizată. Care, practic, scoate banii din buzunarul hoților. Dar cine sunt hoții ăștia? Că și asta e important. Nu o să aflăm niciodată.

Putem doar presupune că nu poți să faci afaceri pe o firmă, să acumulezi datorii de zeci de milioane, sute de milioane la buget, să nu te deranjeze nimeni și apoi să o dai la unii, la albanezi, la firme care le parchează în demisoluri de bloc, cum am văzut raportul Curții de Conturi recent. Nu poți dacă nu ești protejat. Dar politicienii noștri pare că n-au înțeles mesajul pe care l-au primit și pericolul pe care l-au generat cu genul ăsta de politici, mesajul pe care l-au primit de la cetățenii la ultimele alegeri. N-au înțeles. Și atunci o să vedem rezultatele la următorul tur de alegeri dacă ajungem până acolo”, spune el.