Furnizorul global FTSE Russell, care a anunţat recent rezultatele revizuirii semestriale a indicilor din martie 2023, spune că toate cele 13 companii romanesti incluse in indicii Global All Cap, respectiv Global Micro Cap dedicati Pietelor Emergente au fost mentinute in indicii internationali.

În indicii Global All Cap sunt incluse companiile Banca Transilvania, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties si Teraplast, iar in indicii Global Micro Cap sunt incluse Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori Bucuresti, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group, Transport Trade Services.

„Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti si incluse in indicii furnizorului global de indici FTSE Russell contribuie in mod fundamental la reprezentativitatea Romaniei in acesti indici. Dupa ce majoritatea pietelor internationale de capital au scazut anul trecut pe fondul volatilitatii crescute si a impactului evenimentelor cu caracter geopolitic, este o performanta ca ramanem in forma aceasta in indicii internationali. In continuare, avem perspective foarte bune de a ne creste reprezentativitatea in acesti indici prin noile listari, precum cea anuntata de actionarii Hidroelectrica,” spune Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, Radu Hanga.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Evolutia pietei de capital din Romania a fost recunoscuta pe plan international de furnizorul global de indici FTSE Russell si, incepand cu 2020, Romania a fost promovata la statutul de Piata Emergenta.

„Mentinerea tuturor companiilor romanesti in indicii FTSE Russell dedicati Pietelor Emergente reconfirma faptul ca suntem o piata atractiva pentru investitorii institutionali globali. Proiectele noastre care sustin imbunatatirea lichiditatii pietei continua si amintim aici de proiectul Contrapartii Centrale, programul destinat Market Maker-ului Emitentului, cresterea continua a numarului de companii acoperite prin rapoarte de analiza in cadrul proiectului BVB Research Hub, promovarea acestor companii in randul investitorilor, implementarea standardelor ESG si suntem convinsi ca rezultatele se vor vedea si de acum inainte”, adaugă Adrian Tanase, Director General Bursa de Valori Bucuresti.

Piata de capital din Romania a depasit anul trecut toate recordurile de lichiditate pe toate cele 3 paliere: valoare totala de tranzactionare de peste 24 miliarde lei pe toate pietele, in urcare cu 11%, valoare medie zilnica de 95,6 milioane lei, plus 11% fata de 2021, si peste 1,67 milioane de tranzactii.

La finalul anului trecut, in Romania figurau 133.000 de investitori pe piata de capital, un record absolut, potrivit datelor furnizate de Fondul de Compensare al Investitorilor.

Toate aceste performante au fost obtinute intr-un context regional si international dificil marcat de tensiuni geopolitice si de cresterea dobanzilor de politica monetara.

Intr-un astfel de context, indicele BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate la BVB, a inregistrat la finalul anului trecut o scadere de 10,7%, iar indicele BET-TR, care tine cont si de randamentul dividendelor, a scazut cu aproape 1,9%.

Prin comparatie, indicele european STOXX600 a scazut anul trecut cu 12,9%, in timp ce indicele american S&P500, cu 19,4%.