• Sectorul european al apărării atinge evaluări record, comparabile cu branduri de lux, pe fondul creșterii cheltuielilor militare.
  • Ca răspuns la interesul ridicat, e lansat primul ETF european dedicat apărării, listat în Milano, Frankfurt și Londra, cu pondere majoritară pentru Rheinmetall, Leonardo și Thales.
  • Opiniile cu privire la sustenabilitatea creșterii sunt mixte, unii analiști avertizează asupra supraevaluării, în timp ce mari bănci rămân optimiste.

Creșterea accelerată a cheltuielilor militare în Europa duce la evaluări record pentru companiile din sectorul apărării și ajung la niveluri comparabile cu cele ale unor branduri de lux consacrate la nivel global.

Un domeniu perceput anterior cu marje reduse este astăzi considerat o oportunitate reală de creștere în portofoliile de investiții. Cererea din partea investitorilor este atât de puternică, încât depășește ritmul cu care analiștii reușesc să-și ajusteze estimările, potrivit analizei Freedom24.

Acțiunile producătorului german de tancuri și muniție Rheinmetall AG aproape se dublează de la începutul anului 2025. Potrivit Bloomberg, evaluarea companiei, calculată pe baza profiturilor anticipate, o plasează acum între giganții industriei de lux LVMH și Hermès, celebru pentru gențile Birkin. Și alte companii europene din domeniul apărării, precum Thales din Franța și Leonardo din Italia, înregistrează creșteri importante. Valul de entuziasm este alimentat de angajamentul Germaniei de a aloca sute de miliarde de euro pentru apărare, o direcție pe care și liderii Uniunii Europene par hotărâți să o urmeze.

Titlurile zilei

volumul lucrărilor de construcții crește brut cu 24% în februarie
Trump spune că nu-l va concedia pe Jerome Powell
România este al doilea mare producător de miere din UE
Fechet semnează ghidul pentru programul "Rabla pentru tractoare"
Acțiunile cu dividende stabile pot depăși BET în perioade de scădere
Deficitul bugetar al României, în termeni ESA, urcă la 9,3% din PIB

Entuziasmul crescut al investitorilor duce la lansarea WisdomTree Europe Defence UCITS ETF, primul fond tranzacționat la bursă dedicat exclusiv sectorului de apărare european. Listat pe bursele din Milano, Frankfurt și, recent, la London Stock Exchange, acest ETF reunește 20 de companii europene active în producția de echipamente civile și militare, electronice de apărare și tehnologie spațială.

Fondul aplică o politică de excludere riguroasă și evită investițiile în companii implicate în fabricarea de arme interzise la nivel internațional, precum munițiile cu dispersie sau minele antipersonal. Rheinmetall deține cea mai mare pondere în portofoliu (18%), urmată de Leonardo (15%), Saab din Suedia și BAE Systems din Marea Britanie (câte 10%), respectiv Thales din Franța (9%).

Ce spune Maxim Manturov, Head of Investment Research la Freedom24?

„Cu șase luni în urmă, puțini se așteptau la o asemenea evoluție în sectorul apărării europene. Astăzi, perspectiva este complet diferită. Deși evaluările pot părea ridicate la prima vedere, acest lucru se întâmplă doar pentru că piețele nu au inclus încă complet creșterea prognozată a profiturilor. Dacă se va confirma o creștere de două cifre – ceea ce noi considerăm realist – actualele evaluări vor fi justificate”, spune el.

Totuși, unii analiști avertizează că prețurile acțiunilor ar putea fi deja supraevaluate, mai ales că titlurile Rheinmetall se depreciază de peste 10 ori din februarie 2022 până în prezent. Săptămâna trecută, analistul Christian Kers de la Warburg Research retrogradează acțiunile companiei de la „buy” la „hold” și argumentează că prețul actual reflectă deja estimările cu privire la creșterea bugetului militar la 3% din PIB. „În acest context, recomandăm investitorilor să marcheze profiturile”, spune acesta.

Cu toate acestea, bănci importante precum Goldman Sachs și JPMorgan Chase consideră că potențialul de creștere pentru acțiunile din domeniul european de apărare nu a fost epuizat.

„Companiile europene din apărare încep să pară scumpe chiar și comparativ cu cele americane, însă așteptările de creștere sunt atât de ridicate încât evaluările actuale rămân în continuare sustenabile”, scriu analiștii de la Goldman Sachs. Analiștii JPMorgan adaugă că: „rămânem optimiști cu privire la sectorul de apărare, chiar și în eventualitatea unui armistițiu între Ucraina și Rusia.”