Franţa înregistrează un nivel record al inflaţiei în luna februarie din cauza creşterii preţurilor la alimente.

Avântul inflaţiei franceze din luna februarie a depăşit aşteptările analiştilor, menţinând presiunea asupra guvernului şi a Băncii Centrale Europene pentru a combate creşterea preţurilor, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Preţurile de consum au crescut cu 7,3% faţă de anul trecut, cea mai agresivă creştere înregistrată în Franţa din istoria zonei euro. Agenţia de statistică Insee raportase iniţial o creştere de 7,2%.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Deşi revizuirea este mică, factorii de decizie politică urmăresc tendinţa de creştere extrem de atent, în timp ce încearcă să îşi traseze următorii paşi.

BCE urmează să îşi respecte intenţia de a majora ratele cu 50 de puncte de bază joi, însă strategiile ulterioare sunt mai puţin clare, mai ales în contextul în care prăbuşirea Silicon Valley Bank a zguduit pieţele internaţionale.

În Franţa, inflaţia a devenit o mare provocare politică pentru preşedintele Emmanuel Macron, care coincide cu promovarea de către acesta a unei revizuiri controversate a pensiilor. Săptămâna trecută, guvernul său a negociat un acord cu marile companii de retail pentru a aplatiza marjele la articolele esenţiale, în timp ce gospodăriile se luptă cu o creştere rapidă a preţurilor la alimente.

Agenţia de statistică Insee a declarat în raportul său de miercuri că alimentele, serviciile şi produsele manufacturate au fost principalii factori care au contribuit la creşterea mai rapidă a preţurilor de la un an la altul, în timp ce creşterea costurilor energetice a încetinit. Măsura inflaţiei subiacente – care este urmărită îndeaproape de bancherii centrali – a ajuns la 6,1% în februarie, după 5,6% în ianuarie.