• În octombrie, FMI estima creșterea economică a României la 3,3%.
  • FMI estimează un avans de 2,8% al PIB-ului românesc în 2026.
  • FMI prevede un deficit de cont curent de până la 7,6%/ PIB în 2025.
  • FMI: deficitul de cont curent ajunge la 7,4%/PIB în 2026.
  • FMI estimează o inflație medie anuală de 4,6% în 2025 și 3,1% în 2026.
  • FMI corectează în sus prognoza de inflație pentru 2025, la 4,6%.
  • FMI revizuiește în scădere prognoza globală de creștere la 2,8%.
  • FMI: taxele impuse de SUA încetinesc economia globală.
  • FMI estimează că Mexicul intră în recesiune în 2025.
  • FMI prognozează o încetinire a economiei SUA la 1,8%.
  • FMI prevede cea mai slabă creștere economică din 1990 pentru China: 4%.

FMI înjumătățește estimarea de creștere pentru România în 2025, de la 3,3% la 1,6%, potrivit raportului World Economic Outlook. După o creştere de 0,9% anul trecut, PIB-ul României se va situa la 1,6% anul acesta, și va accelera cu până la 2,8% în 2026, estimează FMI. Instituția se aşteaptă la o atenuare a deficitului de cont curent al României, până la 7,6% din PIB în 2025 şi 7,4% din PIB în 2026, de la un nivel de 8,3% din PIB în 2024. În octombrie, FMI previziona o reducere a deficitului de cont curent până la 7% din PIB în 2025. Iar în ceea ce privește inflaţia, FMI prognozează că România va înregistra o creştere medie anuală a preţurilor de 4,6% în 2025 şi de 3,1% în 2026, după o creştere de 5,6% anul trecut. În octombrie, prognoza era de 3,3% în 2025.

Ce spune Răzvan Botea, jurnalist, Ziarul Financiar, pentru Aleph Business?

Care sunt principalii factori interni care au determinat revizuirea în scădere a estimării FMI?

„Eu cred că nu s-au uitat oamenii ăștia de la FMI, cred că nu s-au uitat destul la factorii interni de care vorbești tu, poate nici la politica fiscală a Guvernului s-au uitat destul de mult. Eu văd această prognoză, chiar dacă este o scădere la jumătate, o revizuire la jumătate în jos a prognozei de creștere economică, eu o văd așa ca pe o bătaie pe umăr din partea FMI, parcă ne încurajează, hai mă că puteți mă și voi 1,6% din PIB acolo creștere economică. Nu știu de unde, eu nu văd de unde ar putea să vină chiar și acest 1,6% din PIB creștere. Uită-te pe toate sectoarele economice din România, de la industrie, construcții, IT. Construcțiile și IT-ul din 2018 până acum au rupt. Efectiv, au fost în fiecare an pe plus și în pandemie, când economia a scăzut, acestea au fost singurele două sectoare care au fost pe plus și au ținut cât de cât economia cu capul la suprafață. În 2024 este primul an în care IT-ul stagnează, IT-ul are niște probleme destul de serioase pe plan global, AI-ul pune niște bețe în roate, ca să zic așa, IT-ului clasic pe care îl știam, plus pur și simplu s-a mai pierdut din piață pentru că a fost un entuziasm prea mare la un moment dat pe IT și s-a mai dezumflat. Construcțiile, vedem scădere, stagnare, iar și pe partea de construcții de infrastructură, construcții inginerești, cum se numesc în rapoartele de la Institutul de Statistică, în fapt este infrastructura mare. Industria este în recesiune practică de șase ani, a crescut în 2021, dar a crescut după ce a scăzut în 2020, deci nu se pune ca o creștere, nici măcar ca o revenire”, spune el.

Care e situația tuturor sectoarelor economice?

Deci toate sectoarele economice, în afară de consum, pe care l-ai menționat și tu mai devreme, sunt în scădere. Consumul în 2024 a crescut și a crescut bine, vedem că a fost destul de ok, dar în 2025 vedem o încetinire drastică a consumului. Ori, cum se întreba și Fini în editorialul lui de duminică, poate oare ca aceste înghețate de pe Victoriei și coziile la merdenele, și tot acest consum pe care îl facem noi să suplinească scăderea din producție, din industrie, din construcții? E complicat. Uită-te, hai să ne uităm la SIDEX, la Galați de exemplu, unde producția de anul trecut a fost aproape de zero. Ei au capacitatea de producție de 3 milioane de tone de oțel pe an și producția a fost aproape la zero, din cauza pieței, din cauza, mă rog, ce probleme au ei. Deci, pe sectoare, dacă iei să segmentezi economia României, nu ai de unde să scoți nici măcar 1,6% creștere. Dimpotrivă, ai putea să scoți o scădere economică. Noi nu vedem lucrurile atât de optimist. Și politica fiscală a guvernului, până în acest moment, doar a încetinit această creștere economică care a fost până acum. În ultimii 3 ani, dacă te uiți, creșterea economică s-a tot înjumătățit. Deci, politica fiscală doar a încetinit creșterea economică prin creșterile de taxe. Au mai ajutat ei un pic când au crescut salariile și pensiile în 2024 și de acolo consumul de care spuneam eu. Dar acest consum acum se umflă așa, se și dezumflă foarte, foarte, foarte repede. Deci, mi se pare foarte optimistă în continuare prognoza femei de 1,6% și și mai optimist este, bineînțeles, guvernul Ciolacu, optimistul de serviciu, care vede o creștere economică de 2,8% în 2025”, adaugă Răzvan Botea, junalist, Ziarul Financiar.

Titlurile zilei

RĂZBOI TOTAL
ISRAEL ȘI IRAN FAC PACE
Trump îl critică pe Jerome Powell
Prețul țițeiului WTI scade
DEFICITELE GEMENE NU MAI POT FI AMÂNATE
BEZOS E CAP DE AFIȘ