- FMI trimite o misiune la București între 3-7 februarie 2025 pentru analiza economică anuală.
- Joong Shik Kang preia conducerea misiunii FMI pentru România, în locul lui Jan Kees Martijn.
- FMI evaluează economia României prin consultări anuale obligatorii pe Articolul IV.
O delegaţie FMI vine la Bucureştiul în perioada 3-7 februarie 2025 pentru a efectua o vizită de lucru, potrivit unui comunicat al Fondului Monetar Internaţional.
Advertisment
„Echipa Fondului se va întâlni cu reprezentanții noului Guvern român și ai Băncii Naționale a României pentru a analiza evoluțiile economice și financiare recente și pentru a actualiza perspectivele macroeconomice. Misiunea va fi condusă de dl Joong Shik Kang, care l-a înlocuit pe dl Jan Kees Martijn ca șef al misiunii în România. Dl Martijn a fost repartizat pe un nou post, în conformitate cu politicile interne ale FMI”, anunță Geoff Gottlieb, Reprezentant Regional Senior al FMI pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.
Joong Shik Kang, cetățean sud-coreean, este în prezent șeful misiunii pentru România și Grecia. Anterior, a fost șeful misiunii pentru Hong Kong SAR și șeful adjunct al misiunii în China. Înainte de aceasta, a fost asistent al directorului din cadrul Departamentului Asia și Pacific și șef de misiune în Republica Insulelor Marshall. A studiat economia la Universitatea Națională din Seul și deține un doctorat în economie de la Universitatea din Wisconsin-Madison.
Titlurile zilei
FMI evaluează anual economia României
În prezent, România nu are în derulare un acord de finanțare cu FMI, însă instituția financiară evaluează anual evoluția economiei românești, în baza consultărilor pe Articolul IV.
Consultările constituie un exercițiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situației financiare și economice la nivel național și formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare și economice de urmat pentru asigurarea stabilității și a unei evoluții pozitive la nivelul economiei.