Economia Sfintei Lucia se va confrunta cu riscuri tot mai mari de dezastre naturale legate de schimbările climatice, a declarat vineri Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a sfătuit statul din Caraibe să îşi creeze rezerve în ciuda constrângerilor financiare.

„Riscurile de scădere domină”, a precizat într-o declaraţie FMI, indicând pandemia, preţurile mai mari la alimente şi energie, importurile mai costisitoare, condiţiile financiare mai stricte şi costurile în creştere ale dezastrelor naturale pentru mica naţiune insulară, dependentă de turism.

Ţările sărace aflate în prima linie a inundaţiilor, secetei şi furtunilor mai puternice au făcut presiuni în timpul conferinţei COP27 a ONU privind clima, care va avea loc luna aceasta, pentru ca ţările bogate să contribuie la un fond de „pierderi şi daune” pentru a face faţă costurilor tot mai mari ale dezastrelor climatice. Ţări precum Statele Unite şi Franţa s-au opus, relatează Reuters.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

FMI preconizează că dezastrele naturale vor costa Sfânta Lucia aproximativ 0,7% din produsul intern brut în acest an. În ciuda constrângerilor financiare, acesta a subliniat ”importanţa dezvoltării unei strategii solide de asigurare împotriva dezastrelor, în timp ce se construieşte rezistenţa structurală”.

FMI a încurajat autorităţile să prioritizeze cheltuielile şi să crească gradul de transmitere a preţurilor globale la energie, sprijinind în acelaşi timp gospodăriile vulnerabile cu transferuri specifice.

Politica fiscală ar trebui să se concentreze pe protejarea celor mai vulnerabili de creşterile preţurilor la alimente şi combustibili, a declarat FMI, menţionând că controlul preţurilor şi subvenţiile pentru energie au atenuat într-o oarecare măsură creşterea preţurilor la produsele de bază.

În lipsa unor măsuri suplimentare, FMI se aşteaptă ca datoria publică a naţiunii, care a urcat la aproape 97% din PIB în timpul pandemiei, să se stabilizeze în jurul valorii de 90% pe termen mediu. „Bilanţul public rămâne sub o presiune considerabilă”, a precizat FMI.

În timp ce sectorul financiar a rămas stabil, FMI a remarcat că împrumuturile neperformante au crescut în timpul pandemiei şi a încurajat autorităţile să remedieze deficienţele rămase în materie de combatere a spălării banilor pentru a proteja relaţiile bancare.

Datoria publică ridicată a Sfintei Lucia limitează capacitatea acesteia de a face investiţii în infrastructura publică şi în domeniul social, chiar şi în timp ce încearcă să promoveze o redresare favorabilă incluziunii, a declarat FMI, avertizând asupra „provocărilor semnificative care vor urma”.