- Florin Leucă pune accent pe importanța implementării unui plan rapid de redresare economică după învestirea noii majorități parlamentare, scrie ZF.
- Consultantul spune că, în 2025, România poate înfrunta creșteri ale taxelor pe capital, TVA și impozitul pe profit, în contextul unei datorii publice de 52% din PIB.
- Leucă recomandă antreprenorilor să-și ajusteze strategiile, să economisească pentru acoperirea cheltuielilor esențiale și să monitorizeze atent cashflow-ul pentru a preveni problemele financiare în contextul unei cereri în scădere și al noilor provocări economice.
Florin Leucă, consultant de business, este optimist în privința redresării economice a României și a Uniunii Europene, dar menționează că trebuie implementat un plan rapid pentru revitalizarea industriilor afectate, scrie ZF.
Advertisment
Ce declară Florin Leucă în cadrul emisiunii ZF Live?
”Vin vremuri mai provocatoare pentru antreprenorul român, dar consider că el este rezilient şi o să găsească resursele să se adapteze. Ar trebui să ne uităm puţin, pentru context, la ce se întâmplă în Europa cu partenerii noştri comerciali cei mai mari, Germania şi Franţa. Observăm o stagnare a acelor economii, ceea ce determină o cerere mai mică şi pentru industria noastră”, declară el.
”Germania prevedea o creştere economică, o creştere a PIB-ului de 0,3% dar se pare că va fi undeva la 0,1% sau va stagna faţă de anul trecut. Tocmai de aceea a scăzut cererea pentru industria noastră productivă. Se şi vede deja din raportările trimestriale pe care le avem că şi noi avem o creştere modestă a PIB-ului”, adaugă Leucă.
Titlurile zilei
Conform estimărilor lui Leucă, România înregistrează o creștere de doar 0,8% în primele trei trimestre ale lui 2024, comparativ cu anul anterior. În același timp, industria scade cu 0,1%, iar agricultura înregistrează o pierdere de 0,6%. Serviciile înregistrează o creștere modestă între 0,1%-0,2%.
Consultantul spune că din 2025, se pot înregistra creșteri ale taxelor pe capital, TVA și impozitul pe profit, în condițiile unei datorii publice de 52% din PIB și a unei colectări de taxe și impozite sub nivelul necesar.
Ce sfaturi are Florin Leucă pentru antreprenori?
Antreprenorii trebuie să fie proactivi și să își ajusteze strategiile pentru a depăși această perioadă plină de incertitudini. Consultantul recomandă ca IMM-urile și microîntreprinderile să fie mai atente la gestionarea resurselor și la planificarea financiară.
El recomandă antreprenorilor să își economisească resursele astfel încât să poată acoperi cheltuielile esențiale pentru funcționarea zilnică a afacerilor – chirie, salarii, furnizori și alte obligații.