Premierul Florin Cîţu a spus miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că, potrivit datelor de la BNR, creşterile de preţuri din această perioadă sunt doar temporare.

„Banca Naţională a prezentat raportul asupra inflaţiei, decizia BNR a fost de a nu creşte dobânzile, ceea ce pentru mine arată că această creştere este temporară, pentru că dacă banca centrală ar fi crezut că este o creştere care să fie permanentizată ar fi luat o decizie de creştere a dobânzilor”, a spus Florin Cîţu.

Premierul a prezentat date din raportul BNR, care arată de unde provin creşterile de preţuri.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

„Banca Naţională ne spune că creşterea cotaţiei ţiţeiului este încorporată rapid în preţul combustibililor, deci imediat se vede în România, în timp ce factura la gaz se ajustează cu o anumită întârziere, deci ceea ce vedem la pompă revine în special din cauza a ceea ce ce vedem la preţul ţiţeiului la nivel global. Ştim foarte buine că România chiar şi după această creştere a preţului rămâne cu al doilea cel mai ieftin combustibil din UE, după Bulgaria.

La creşterea preţului la energie care se vede în rata inflaţiei, spune Banca Naţională: traiectoria ascendentă a cotaţiei energiei electrice este alimentată şi de accelararea tranziţiei verzi pe plan comunitar. Asta însemnaă că tranziţia la energia verde costă şi acest lucru se vede în preţul energiei şi se va vedea şi în perioada următoare.

De aceea, în discuţiile mele cu CE am spus că România nu îşi permite acelaşi ritm de tranziţie la energia verde pentru că avem un cost social mult prea mare. România va face trranziţia, dar într-un ritm mai lent”, a mai spus premierul.

Conform acestuia, rata inflaţiei e crescut în toată lumea.

„Este un fenomen global, dar repet: faptul că banca centrală a menţinut rata dobânzii constantă la ultima decizie şi arată o inflaţie care revine sub 3% în orizont de politică monetară ne arată foarte clar că este doar o ceştere temporară de preţuri”, a mai precizat Florin Cîţu.