• Fitch: Fără măsuri suplimentare, există riscuri pentru deficit.
  • Scenariul de bază al Fitch estimează o redresare modestă.
  • Fitch vede o creștere a PIB în România de 1,4% în 2025.
  • Fitch vede o creștere a PIB în România de 2,2% în 2026.
  • Fitch vede un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2026.
  • Datoria ca procent din PIB ajunge la 62% în 2026, scrie Fitch.
  • Deficitul bugetar ajunge la 30,24 mld. lei după primele 2 luni din 2025.
  • Deficitul bugetar ajunge la 1,58% din PIB după primele 2 luni din 2025.
  • Deficitul din 2024 a fost de 8,65% din PIB.
  • Valoarea deficitului are +4,3% an/an.

Prelungirea ciclului electoral întârzie implementarea reformelor fiscale până cel puțin în semestrul doi din 2025, ceea ce ar putea afecta prognoza de deficit pentru 2025, avertizează Fitch. Fără măsuri suplimentare, există riscuri privind estimarea legată de deficit, previzionat la 7,5% din PIB în 2025, arată analiza agenției de evaluare financiară Fitch Ratings.

Deficitul bugetar din ianuarie și februarie ajunge la 30 mld. lei, adică 1,6% din PIB. Scenariul de bază al Fitch estimează o redresare modestă, cu o creștere a economiei de 1,4% în 2025 și de 2,2% în 2026, ceea ce ajută la reducerea deficitului până la un nivel încă ridicat, de 6,8% din PIB, în 2026, scrie Fitch.

Aceste evoluții nu vor preveni majorarea ponderii datoriei ca procent din PIB la 62% în 2026 (de la un nivel de 49% în 2023), peste nivelul mediu de 56% prevăzut în cazul țărilor din aceeași categorie de rating (‘BBB’) și la aproximativ 70% din PIB până în 2028, conform proiecțiilor de bază ale agenției.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Ce spune Dragoș Cabat, analist economic, pentru Aleph Business?

Fără măsuri suplimentare, există riscuri cu privire la estimarea legată de deficit, previzionat la 7,5% din PIB în 2025, în special dacă ținem cont de deficitele lunare mari de la începutul lui 2025, arată raportul Fitch. Care sunt concluziile după acest avertisment din partea Fitch?

„Concluziile sunt clare. În momentul de față, având în vedere că anul electoral continuă, sau ciclu electoral, nu s-a încheiat încă, sigur, promisiunile pe care le făcuse guvernul nostru inițial se bazau pe o încheiere a ciclului electoral în decembrie, odată cu alegerile prezidențiale. Erau niște promisiuni făcute către partenerii noștri europeni foarte ambițioase, cu o reducere în șapte ani a deficitului bugetar până la sub valoarea de 3%, ar fi dramatic ca să nu reușim să ne ținem de aceste promisiuni cea din primul an. Nimeni nu se aștepta, cred că realist vorbind, nici măcar cei de la Uniunea Europeană, că în toți cei șapte ani o să putem să ne ținem de acel grafic agreat cu ei, dar să nu reușești să faci asta chiar din primul an este mult mai complicat.

Și da, având în vedere că în prima parte a anului avem acum alegeri din nou prezidențiale, aceasta a îngreunat micșorarea cheltuielilor bugetare, care au rămas acolo unde erau pentru că au fost presiuni din partea angajaților din sectorul bugetar, au fost presiuni și politice, să nu se facă restructurări, să nu se facă tăieri de cheltuieli reale, ci doar până la alegeri să fie doar așa un joc, ne prefacem că reducem, spunem la televizor că reducem, dar în practică nu vom reduce nimic. Și în aceste condiții pierzând până la sfârșitul mai, iunie, pierzând cel puțin jumătate de an cu tăierile de cheltuieli, șansele sunt foarte mici să ne încadrăm anul acesta în ceea ce am promis către partenerii noștri europeni, adică să trecem sub 7,5% deficit bugetar și să ne îndreptăm către 7% pentru anul viitor. Este foarte greu și probabil că nu se va întâmpla lucrul acesta”, spune Cabat.

Rezultatul alegerilor prezidențiale ar putea avea implicații asupra încrederii investitorilor, a sustenabilității coaliției de guvernare și a capacității sale politice de a implementa consolidarea fiscală, scrie Fitch în raport. Ce este de făcut ca investitorii să nu-și piardă încrederea în România, ce măsuri trebuie luate urgent?

„Din păcate nu sunt niște măsuri pe care pot să le ia guvernanții, totul depinde de rezultatul alegerilor. Dacă rezultatul alegerilor va fi unul pozitiv, lumea o să se mai calmeze în situația în care ne putem calma în contextul internațional actual cu o administrație în Statele Unite care probabil că și-ar dori să fie președinte cineva mai extremist, mai degrabă decât cineva mai pro-european. Deci, oricum, contextul internațional este unul foarte sensibil. Dar, dacă ne referim la investitori, pentru ei, de sigur, dacă rezultatul alegerilor este unul pro-european și care ne lasă pe acest circuit al legăturilor bune cu partenerii noștri europeni în primul rând și, eventual, și cu Statele Unite în subsidiar, atunci lucrurile se vor calma.

Altfel, într-adevăr, este posibil ca derapajele economice pe care deja le avem împreună cu un eventual derapaj politic să ducă chiar la un downgrade sau, în orice caz, la multă nervozitate din partea investitorilor care să încerce să opărească, cumva, România. Oricum, contextul internațional este unul foarte dificil și, dacă pacea între Rusia și Ucraina va fi una favorabilă Rusiei, așa cum se vede în momentul acesta și cum negociază administrația Trump, atunci, practic, Rusia va fi la granițele României, să o spunem direct, ceea ce înseamnă pentru investitori o nouă sursă mare de nervozitate. Deci, contextul nu este bun nici intern, nici internațional în anul acesta și, din punctul acesta de vedere, investitorii probabil că se vor uita cu îngrijorare și cu mare atenție către România”, adaugă el.

Ținta pentru întreg anul este pentru un deficit în termeni cash de 7,04% din PIB, 134,6 miliarde lei. Acum, după 2 luni, avem un deficit de cash de peste 30 de mld. lei. Dacă în ianuarie aveam un deficit de 0,58% din PIB, după februarie avem 1,58% din PIB, o creștere de fix 1% într-o lună. Cum poate fi realizabil targetul de 7 procente la final de an? Vin măriri de taxe după alegeri și pot ele fi suficiente pentru un deficit de 7,5%, așa cum prognozează Fitch pentru finalul anului?

„Având în vedere că, așa cum spuneam, tăierile de cheltuieli, de costuri, se fac foarte greu și nici nu mai este timp, că practic s-a pierdut jumătate de an. Pare din ce în ce mai inevitabilă creșterea taxelor. De altfel, toți analiștii economici, cei realiști așa, de anul trecut au spus că singura șansă pentru 2025 este o majorare a taxelor. Probabil TVA-ul va fi primul majorat cu 2-3 puncte procentuale pentru că ar asigura niște bani rapid. Cu toate acestea, este foarte probabil să nu ne apropiem de acel 7% promis de partenerii noștri europeni și să fim mai degrabă la 7,5%. O veste cu adevărat rea ar fi să avem un deficit și mai ridicat decât am avut în anul trecut. Lucrurile acestea sunt cu atât mai complicate cu cât în contextul internațional, așa cum spuneam, este unul foarte defavorabil”, spune Cabat.