Coreea de Sud a declarat luni că firmele sale vor despăgubi persoanele forţate să muncească în timpul ocupaţiei japoneze din 1910-1945 în Coreea, într-o încercare de a îmbunătăţi relaţiile proaste care au împiedicat comerţul şi cooperarea dintre cele două ţări, potrivit Reuters.

Propunerea a fost salutată la Tokyo, dar s-a confruntat imediat cu reacţii negative din partea unor victime şi a principalului partid de opoziţie din Coreea de Sud, care au acuzat guvernul că a capitulat în faţa Japoniei.

Dezacordurile privind munca şi femeile forţate să intre în bordelurile militare japoneze au afectat timp de ani de zile legăturile dintre cei doi aliaţi importanţi ai SUA, însă preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a făcut eforturi pentru a repara relaţiile.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Conform planului, Coreea de Sud va despăgubi foştii muncitori forţaţi prin intermediul unei fundaţii publice existente, finanţată de companii din sectorul privat, a declarat ministrul de externe Park Jin în cadrul unei conferinţe de presă.

„Relaţiile deteriorate dintre Coreea de Sud şi Japonia nu ar mai trebui să fie neglijate şi trebuie să punem capăt cercului vicios pentru interesul naţional, pentru popor”, a declarat Park. El a spus că speră ca Japonia să răspundă cu sinceritate, inclusiv prin „punerea în aplicare a declaraţiilor sale publice anterioare prin care îşi exprimă remuşcările şi scuzele”.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că a salutat propunerea şi a spus că va lucra îndeaproape cu Yoon.

Companiile japoneze nu vor trebui să facă nicio plată în cadrul planului, dar nu vor fi blocate să facă donaţii dacă doresc, a declarat ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi.

„Salutăm acest lucru ca pe un pas care readuce relaţiile dintre Japonia şi Coreea de Sud la o relaţie sănătoasă”, a spus el.

Relaţiile proaste dintre cele două au fost un motiv de îngrijorare pentru Statele Unite, care încearcă să prezinte un front mai unificat cu aliaţii săi împotriva puterii în creştere a Chinei şi a ameninţărilor din partea arsenalului nuclear şi de rachete în expansiune al Coreei de Nord.

Într-o declaraţie, preşedintele american Joe Biden a declarat că anunţurile reprezintă „un nou capitol revoluţionar de cooperare şi parteneriat între doi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite” şi un „pas critic pentru a crea un viitor mai sigur, mai sigur şi mai prosper pentru poporul coreean şi cel japonez”.

O sursă guvernamentală japoneză apropiată premierului Fumio Kishida a declarat reporterilor că Statele Unite au făcut presiuni asupra ambelor ţări pentru a se reconcilia, dar că un factor principal care a declanşat impulsul lui Yoon pentru reconciliere este ameninţarea geopolitică din partea Coreei de Nord.