- Păun, ASE: Taxa pe operațiuni bancare creează câteva probleme.
- Taxa universală ar urma să fie aplicată tuturor tranzacțiilor.
- Valoarea vehiculată a taxei variază între 1 și 3 lei pe tranzacție.
- Păun, ASE: Nu poți avea și TVA și o taxă plătită când cumperi cu TVA.
- Păun, ASE: Impozitul va încuraja evitarea băncilor.
- Păun, ASE: Fără excepții, taxa devine extrem de nocivă și abuzivă.
- Păun, ASE: Angajatorii trec la plata numerar, crește evaziunea.
- Păun, ASE: Impozitul nu va putea să taxeze plățile cu cripto.
Taxa pe operațiuni bancare creează câteva probleme, spune Cristian Păun, profesor de economie la ASE.
Advertisment
Este vorba despre o taxă universală, aplicată tuturor tranzacțiilor, pe „orice mișcare de bani din economie”. Valoarea vehiculată a taxei variază, între 1 și 3 lei per tranzacție.
Nu poți pune două taxe pe vânzări. Nu poți avea și TVA și o taxă plătită când cumperi cu TVA.
Titlurile zilei
Nu este clar care vor fi excepțiile. Și vor trebui să fie foarte multe. Altfel, taxa devine extrem de nocivă și abuzivă. Iar Excepțiile numeroase vor face legea inaplicabilă.
Impozitul va încuraja evitarea băncilor, evitarea plăților electronice. Vom trece toți pe numerar.
Anagajatorii vor reveni la plățile cu numerar. Deci, crește evaziunea.
Impozitul nu va putea să taxeze plățile dintre doi cu cripto. Niciodată. Dacă vrei banii cash, îi poți obține din străinătate, de la vecini.
Ce spune Felix Crișan, cofondator, Netopia Payments?
„Eu, pe măsură ce stau și văd că lumea este foarte revoltată de această, până la este o inepție, dar această inepție cred că este de fapt parte dintr-o strategie de comunicare, în sensul în care, în primul și în primul rând, se aruncă niște șopârle, ca lumea să vorbească despre ele și nu să focuseze pe alte șopârle care poate sunt de impact. Și, la bun rând, ne face o ancorare la niște chestii foarte idiote, pentru ca, în momentul când vor veni niște lucruri care nu sunt așa de outrage, lumea să zică, da, dar vezi că mai bine e așa? Ia gândește-te dacă aveam și taxa aia de 3 lei pe tranzacție bancară.
Deci, aici, cred, eu sunt extrem de convins, nu o să zic că sunt sigur, pentru că un lucru pe care l-am învățat este că politicienii nu sunt raționali și ei operează tot timpul pe niște chestii parțial emoționale, parțial, par pentru noi, raționale, dar pentru ei sunt emoționale sau invers, adică își iau tot timpul interesul lor pe care noi nu îl știm, nu îl pun înaintea lucrurilor pe care trebuie să le îndeplinească. Deci, cred că nu vom vedea chestia asta implementată, și, mai mult de atâta, ne-a dat de discuții în ultimele, nu știu, în ultima săptămână, nu mai zic de faptul că am văzut mai multe variante, și apropo de variantele pe care le-am văzut, în unele din cazuri, asta nu era o taxă fixă de nu știu cât, era o taxă de 0,2%, am văzut în unele cazuri. În momentul în care unele lucruri devin mai bune, altele devin mai rele.
Cert este că o taxă de genul ăsta ar avea un impact advers și ar duce, probabil, la o colectare mai mică și, în termen nominal, de TVA. Pentru că, în momentul în care eu, prin măsuri de genul ăsta, împing oamenii să nu mai facă tranzacții registrate, că, până la urmă, un lucru care s-a întâmplat pozitiv din prisma colectării și lucrul ăsta în ultimii 3-4 ani, a fost faptul că s-au conectat toate casele de marcat la ANAF. Că toate firmele sunt obligate să-și trimită facturile în SPV, e-factura, și așa mai departe. Deci s-au făcut niște pași spre digitalizare. Măsurile de genul ăsta nu vor face nimic altceva decât să se facă undo, să facă Ctrl-Z la ultimii 5 ani, probabil, de development în partea de digitalizare. Și în cele de urmă vom ajunge cu visteria țării la același nivel la care era cu 5 ani.
Plata cu cash, da? Plata cu cripto va deveni alternativă pentru niște oameni așa mai idealiști, cum sunteți și voi, cum sunt și eu, dar nu este. Să fim, dacă suntem foarte realiști, ea nu este o alternativă pentru o mare masă de oameni. Cea mai mare parte a populației va trece la parte de cash. Și aici mai e o nuanță pe care vreau să o sesizez. Și anume, plata aia, taxa aia poate fi aplicată sau poate fi descrisă de așa natură, încât ea să fie aplicată de fiecare dată când se trece din mediul digital, adică din mediul de banking digital, în mediul fizic, și anume la bani.
Dincolo de faptul că ea se poate aplica implicit când vorbim de tranzacții digitale. Ca urmare, ei ar putea să zică, ok, tu vrei să iei cash-ul, eu ce o să-ți fac este că pentru fiecare mie de lei pe care o scoți de la ATM o să-ți pun 10 lei taxă pe retragerea de la ATM. Și în felul ăsta ei își împlinesc ceea ce au de îndeplinit. Noi rămânem tot cu buzunarele goale și cu banii luați. Exact. Asta este o chestie pe care o observat. De când tot apar aceste zvonuri cu ce s-a agreat în grupul de lucru de la Cotroceni și așa mai departe, este că toate aceste zvonuri ne spun ce taxe suplementare se vor introduce. Nu am văzut niciun zvon care să spună s-a agreat să se reducă 100.000 de oameni din aparatul bugetar. Nu am văzut niciun zvon care să spună toate OAT-urile care nu sunt profitabile, care practic nu-și acoperă nici cheltuielile de personal din impozitele pe care le încasează, trebuies desfințate. N-am văzut nicio chestie.
Deja aici o să spun niște chestii care mie îmi se par foarte idealiste, dar eu ce aș face este ca de fiecare dată când vine un guvern să aibă două steluțe acolo. Unu, vii guvernul, vii cu un buget pe care îl propui. Anul viitor nu ai respectat bugetul atât din prisma veniturilor cât și din prisma cheltuielului. De fapt, la venituri nu. La venituri accept să faci mai mult. La anul accept să faci mai puțin drept, ai spus. Dar la cheltuiel, dacă ai făcut mai mult și nu cel mult, cât ai spus că ai cheltuiel, se face automatist în guvernul de vis și din alții. Și punctul doi este că în această ecuație, în fiecare an cerința să fie, guvernul să vină cu o propunere de cheltuieli, care să fie cu 1% mai mică decât cel de anul trecut.
Și dacă facem o chestie asta, bine, dacă vrem să fim idealiști, punem 3% mai mic decât cel de anul trecut. Și dacă facem chestia asta cumva de la sine, pentru că eu nu impun, eu nu impun că trebuie să tai 10.000 de posturi din administrația centrală. Nu impun trebuie să reduci cheltuielul cu nu știu ce. Eu spun, cheltuielul trebuie să reduse cu 3%. Cum se face, în fiecare minister, în fiecare program are cu 3% alocat mai puțin. Și trebuie să se descurce cu chestiile, cu chestiile naturale”, spune el.