• “FED-ul trebuie să încetinească creșterea dobânzilor” – Mary Daly
  • Dobânda cheie în SUA este acum la 3%-3,25%
  • FED-ul are o pierdere operațională de 2,9 mld. $

FED trebuie să încetinească ritmul de creștere al dobânzilor. Sau chiar să le scadă. Nu fac decât să întrețină trendul descendent în economie, spune președintele FED din San Francisco, Mary Daly. Dobânda cheie în Statele Unite este acum la 3%, față de 0%, nivelul din martie.

FED înregistrează prima pierdere operațională din ultimii ani: 2,9 miliarde de dolari calculați până în 5 octombrie. Motivul? În septembrie, dobânda de politică monetară a fost majorată cu 75 de puncte de bază pentru a treia oară consecutiv. Pierderile se vor adânci odată cu scăderea interesului față de obligațiunile americane de stat.

Este un eveniment atât de rar un motiv suficient de bun pentru a aduce în discuție o încetinire a ritmului de creștere? Măcar pentru 2023?

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Pentru a lua asta în considerare, trebuie să trecem întâi de ședința din 1-2 noiembrie, care se va încheia cu o majorare de minim 0,75%, spune președintele FED, Jerome Powell.

Am discutat subiectul cu Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.

“Citind niște rapoarte de politică – sunt rapoarte de politică interesante care se adresează investitorilor – și am context cu care sper să vă contrariez un pic. Pentru americanul de rând, 8 noiembrie este o zi critică, după cum știți. Sunt două lucruri importante: bursa și prețul la pompă.

Prețul la pompă se poate rezolva cu un pic de sprijin de la OPEC+ – n-a venit, și de la rezervele strategice – a venit. Este o discrepanță teribilă între Brent și WTI, între Texas și Brent – sunt 10 dolari. Când sunt atât de mari diferențele acestea, adică 12% (diferența este de 5$ uzual), înseamnă că una dintre cotații este prea sus, cealaltă e prea jos.”, a declarat Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.