• FED vede creștere a PIB cu 2,1%, rata șomajului la 4,3% și inflația PCE la 2,5% în 2025.
  • Cea mai mare schimbare aici, față de previziunile din septembrie, este cifra inflației PCE pentru anul viitor. De la 2,1% atunci, la 2,5% acum.
  • FED vede în 2025 o scădere a ratelor de 50 de puncte de bază.

FED are ședință de politică monetară și scade dobânda-cheie cu 0,25%, în linie cu așteptările, până la 4,5%.
Nu decizia în sine este cea care surprinde investitorii. Ci proiecțiile economice pentru anii următori, pe care FED le face trimestrial.
Cum arată 2025 în ochii Rezervei Federale? O creștere a PIB cu 2,1%, rata șomajului la 4,3% și inflația PCE la 2,5%. Cea mai mare schimbare aici, față de previziunile din septembrie, este cifra inflației PCE pentru anul viitor. De la 2,1% atunci, la 2,5% acum.
În plus, FED vede în 2025 o scădere a ratelor de 50 de puncte de bază. Adică o rată-cheie mai mare decât cea estimată acum 3 luni.

Cum se mișcă bursele după decizia și discursul hawkish a lui Powell?

Roșu, pe linie. S AND P 500 scade cu 3 procente. Minus 1.800 de mld. $ la capitalizarea companiilor incluse în index. Nasdaq Composite scade cu 3,5%, iar Dow Jones închide a 10-a sesiune la rând pe minus, cu o pierdere 2,6%. Cel mai lung șir de scăderi consecutive din 1974.
VIX, indicele volatilității, are a 2-a cea mai mare urcare într-o zi, din istorie, plus 74%.

Ce spune Șerban Florea?

„Cred că Powell este hawkish pentru că își permite să fie, la final de an, dar probabil în același registru aș putea spune că, precum bine se știe, există o anumită strategie care, odată cu creșterea, sau cu o creștere nesustinută a prețurilor, se numește pump. După aceea, prețurile scad întregi noi și avem down.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Eu nu cred că Jerome Powell a produs această nouă strategie în pump and Trump. De ce spun asta? Pentru că a introdus în previziunile sale efectul Tump și acest lucru a schimbat foarte mult ecuația pe care o avea până acum în ceea ce privește modul în care ar trebui să se manifeste inflația în anul 2025 și, de asemenea, rata șomajului.”, spune Florea pentru Aleph Business.

„Chiar sunt citate anumite previziuni din partea membrilor din cadrul Comisiei care, chiar așa se exprimă. Înglobează aceste noi măsuri economice din programul Trump pe care, desigur, nu știu exact cum le va aplica. Cele mai notorii dintre acestea sunt, desigur, acea politică de tarife, de protecție tarifară și, acele tăieri de taxe pentru companiile mici și mijloci.

Cu toate acestea, cred că mesajul ponderat în ceea ce privește optimismul economic și, de asemenea, de combaterea inflației din partea lui Jerome Powell, vine, nu neapărat ca un duș rece, ci cred eu că reconștientizează că, totuși, lucrurile nu ar trebui să iasă puțin dintr-un anumit registru. Vedeam, pe final de an, chiar o creștere foarte susținută a indicelui Nasdaq și o scădere a indicelui Dow Jones, ceea ce eu l-aș traduce ca un fel de risk-on pe piața bursieră și cred eu că, prin acest mesaj, Jerome Powell temperează un pic o apreciere poate nesustinută a activelor financiar.”, adaugă Florea.

Șerban Florea crede că Powell este optimist

„Pe de altă parte, nu aș putea spune că este pesimist, ci poate optimist, un fel de optimist și mult mai prevăzător. Prin modalitatea prin care aaexplicat că va acționa în anul 2025.

Deocamdată piața, investitorii și analiștii, de sigur, sunt puțin neapărat supărați, dar au realizat o mișcare oarecum logică prin diminuarea indicilor sau prin diminuarea deținerilor pe care le aveau în partea aceasta de risc, pentru că acele active care au scăzut cel mai mult ieri sunt cele care ieșiseră foarte mult dintr-un anumit cadru de evaluare corespunzător.

Cred eu că vom avea, probabil, spre sfârșit de an și începutul anului viitor, o repoziționare mult mai sănătoasă și mult mai bine racordată la ceea ce, Jerome Powell ne-a indicat, și anume o economie ceva mai așezată cu riscuri care nu ies din o anumită matcă și astfel pot să devină necontrolabile.”, mai spune Șerban Florea.

Cred că este o decizie înțeleaptă. Eu chiar eram puțin surprins când văzusem accelerarea cu care Jerome Powell începuse să taie tobânzile și iată că, probabil, este o replică destul de importantă, că Jerome Powell merită, într-adevăr, să fie acolo pentru că știe să cărmească atunci când lucrurile au mult prea mult vânt din pupă.”, încheie Florea.