• FED scade dobânzile cu 0,25% până la 4,5% – 4,75%, cel mai scăzut nivel din martie 2023.
  • Fed are încredere că inflația se îndreaptă spre ținta de 2%.
  • Ultima reducere a dobânzii-cheie a fost de 0,5% în 18 septembrie.

Rezerva Federală reduce dobânda-cheie cu 25 de puncte de bază, după consens. Decizia vine după o reducere de 50 de puncte de bază la întâlnirea din 18 septembrie.

În ciuda unei perioade de două săptămâni pline de raportări financiare ale companiilor, date economice macro și alegeri în Statele Unite, reuniunea Fed nu a adăugat incertitudini inutile și acesta este un punct esențial, pentru că piațelor nu le place incertitudinea, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.
Rezerva Federală spune că a făcut progrese către țina de inflație de 2%.Astfel, dobânzile ajung la un nivel de 4,5% – 4,75%.
Condițiile din piața muncii s-au relaxat, în general, iar rata șomajului crește, dar rămâne scăzută.
Concluzia? Riscurile la adresa economiei sunt „aproximativ în echilibru”, dar și politica monetară a FED rămâne restrictivă, spune Powell.

Cât mai crește bursa americană?

Victoria lui Trump în alegeri a eliminat o parte din incertitudinile din piață, care niciodată nu vor fi eliminate total. Având în vedere lucrurile pe care le-a declarat în campania electorală, multe dintre ele, legate de situația economică a Statelor Unite și măsurile pe care le va întreprinde, inclusiv deregularizare, lucrul pe care l-am văzut în precedentul său mandat, piața a reacționat pozitiv. 

Citește și

  • FED scade dobânda-cheie cu 0,25%, în linie cu aștepările. Bogdan Maioreanu, eToro: Victoria lui Trump în alegeri a eliminat o parte din incertitudinile din piață
  • Cum impactează victoria lui Trump bursa din România?
  • Nissan își reduce previziunile de profit și anunță concedieri masive pe fondul scăderii vânzărilor
  • Titlurile zilei

    CUM SE MIȘCĂ BVB?
    CE-I PREOCUPĂ PE ROMÂNI?
    BNR: INFLAȚIA CONTINUĂ SĂ CREASCĂ
    BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
    AFECTEAZĂ VICTORIA LUI TRUMP INTEL?
    PREȚUL PETROLULUI SCADE CU PESTE 1%

    Powell a reamintit investitorilor baza economică solidă pe care Statele Unite continuă să se sprijine. Și ăsta este un alt element de încurajare pe care investitorii l-au primit.

    Powell nu s-a pronunțat cu privire la posibilitatea ca Fed să reducă ratele în decembrie, ceea ce nu ar trebui să ne surprindă. Cu toate acestea, Fed pare să se simtă mai confortabil cu piața muncii și cu contextul economic actual al Statelor Unite decât acum câteva luni. 

    Pentru 30% dintre investitorii americani, inflația este percepută ca fiind cel mai mare risc pentru portofoliul lor. În timp ce mulți americani sunt încă sub influența emoțiilor provocate de alegerile din Statele Unite.

    Este timpul ca investitorii să se concentreze asupra celor mai importante motoare pentru piața bursieră, care includ profitul companiilor, economia și politica Fed. Și în acest moment, cred că toate trei se îndreaptă în direcția cea bună. 

    Powell a mai spus și că, până la sfârșitul anului, el nu vede schimbări majore în ceea ce se va întâmpla în economia Statelor Unite.

    Cum ar putea fi amenințată independența FED de alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA?

    În afară de această declarație scurtă în care Powell a spus că dacă Trump îi va cere să demisioneze, nu va demisiona, nu este surprinzător faptul că el a făcut tot posibilul pentru a respinge întrebările și speculațiile cu caracter politic, reafirmând că Fed este apolitică, așa cum ar și trebui să fie. Pentru că Fed nu este Jerome Powell. Este un comitet. Powell este președintele acestui comitet și, mai mult, este și administratul de zi cu zi al FED. 

    De aceea, investitorii ar trebui să rămână încrezători că Powell rămâne în funcția de președinte al Fed, având în vedere progresele pe care comitetul le-a făcut în ceea ce privește inflația, fără a sacrifica economia SUA. 

    Am văzut, ultima oară, prin februarie, o declarație a lui Trump care a spus că el este nemulțumit de activitatea lui Jerome Powell, deoarece a început să reducă dobânzile susținând în acest fel democrații.

    Vom vedea ce se va întâmpla. Este complicat să îl faci pe Powell să plece din funcție. 

    Am căutat răspunsul la această întrebare: cum poate Trump să îl facă pe Powell să plece din funcție?

    Chiar dacă îl demite, există în legea americană niște elemente certe pentru care poate fi demis, dar deocamdată, Powell nu pare să se califice pentru niciunul dintre aceste elemente. Iar dacă îl demite, în general, în Statele Unite, cei care se consideră nedreptățiți se duc în sistemul juridic american și încearcă să-și găsească dreptatea acolo. 

    Dar asta ar vulnerabiliza FED-ul și economia americană în general pentru că ar pune totul într-o situație de incertitudine. Nu este o situație simplă și vom vedea cum va reacționa efectiv Trump când va prelua puterea.