După luni întregi de aşteptare, imensa sarcină privind reducerea bilanţului Rezervei Federale din Statele Unite – în valoare de 9.000 de miliarde de dolari – începe astăzi în mod oficial, relatează Financial Times.

Tot miercuri, Fed ar putea majora ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază, banca centrală americană încetând, între timp, să îşi mai pompeze încasările generate iniţial de titlurile de trezorerie care au ajuns la maturitate, în valoare de 15.000 de miliarde de dolari, către piaţa datoriilor guvernamentale din SUA, ajunsă la 23.000 de miliarde de dolari.

Este prima dată când instituţia din Washington DC ia o astfel de decizie de când a dat startul programului de cumpărare de obligaţiuni în primele zile ale pandemiei de coronavirus.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Deşi Fed a semnalat din timp aşa-zisa reducere cantitativă, investitorii sunt siguri de impactul generat de respectivul proces, operaţiunea neavând precedent din punct de vedere al magnitudinii. În aceeaşi notă, unii analişti argumentează că decizia ar putea afecta şi mai mult piaţa bondurilor americane, zdruncinată deja de speculaţiile conform cărora Fed va majora tot mai agresiv ratele dobânzilor.

„Fed a reprezentat un mare cumpărător şi o mare influenţă stabilizatoare în piaţa ultimilor doi ani. Pierzând acest statut într-un moment caracterizat de incertitudinile legate de inflaţie şi creşterea economică înseamnă că volatilitatea va rămâne ridicată în piaţa ratelor dobânzilor la titlurile de stat, cu mult peste nivelul ultimilor doi ani”, spune Rick Rieder, director de investiţii al diviziei de venit fix din cadrul BlackRock, cel mai mare administrator de active la nivel mondial.

Neliniştea din interiorul pieţelor financiare vine în contradicţie cu declaraţia Fed conform căreia reducerea bilanţului va fi un demers plictisitor şi previzibil, ca şi cum ai „privi cum se usucă vopseaua”, conform fostei şefe Fed Janet Yellen.

La fel ca în 2017, ultima dată când a fost efectuată o astfel de operaţiune, Fed le va permite bondurilor să ajungă la maturitate şi nu va reinvesti banii, în loc să le vândă direct – o alternativă mult mai agresivă.