Inflația este la cel mai mare nivel din ultimii 40 ani. Sistemul Federal de Rezerve Monetare din Statele Unite încheie a treia ședință din acest an. Concluzia? Dobânda cheie va fi majorată cu 0,5%.
Advertisment
Jerome Powell, președintele FED, spune că piețele trebuie să se obișnuiască cu creștererile de 0,5% și sugerează că vor urma și altele. În plus, autoritățile FED vor să reducă portofoliul activelor de 9.000 de miliarde și opresc investițiile în noi instrumente financiare.
“Piața muncii este extrem de strânsă și inflația este prea mare. Pentru a rezolva aceste lucruri, FOMC crește dobânda cheie cu 0,5% și anticipează că alte majorări ale dobânzii pentru fondurile federale vor fi necesare.
Titlurile zilei
Piața muncii a început să devină mai puternică și este încă strânsă. În primele trei luni ale anului, aproximativ 1,7 milioane de oameni și-au găsit loc de muncă.”, a declarat Jerome Powell, președinte FED.
Contrar așteptărilor, imediat după anunț, piețele au reacționat pozitiv. După un zvon că dobânda cheie ar putea crește cu 0,75%, piețele au răsuflat ușurate când autoritățile FED au spus că acest lucru nu va fi implementat. Dow Jones a crescut cu 2,81%, S&P 500 cu 2,99%, Nasdaq cu 3,19% și Bitcoin cu 5,01%.
Totuși, președintele FED avertizează că inflația se manifestă și asupra pieței materiilor prime și dă vina pe conflictul Rusia-Ucraina și pe carantina din China.
“Creșterea prețurilor pentru petrol și alte bunuri materiale rezultate din invazia Rusiei asupra Ucrainei creează un plus de presiune pe inflație. Iar carantina din China continuă să dezvolte noi perturbări în lanțurile de aprovizionare.”, a mai adăugat Jerome Powell, președinte FED.
Discutăm acest subiect cu Andrei Perianu, co-fondator Bankata.ro.
“Rezerva Federală crește dobânda-cheie sau dobânda de referință pentru a contracara efectele inflației. Ei sunt de abia la începutul acestui drum. Ne-au dat de înțeles că vor continua cam în același ritm și anume cu creșteri de 0,5%.
Aseară piețele au reacționat pozitiv, au simțit că acel 0,5 a fost un pic mai bine decât un potențial 0,75%, însă astăzi toate acele câștiguri de pe indicii americani au fost reversate. Reversate chiar cu ceva în plus, aș spune și au scăzut cu o amplitudine mai mare decât creșterea de ieri.
E important de spus că pe piețele de acțiuni nu toate activele sunt impactate la fel. Mai exact, activele de creștere sau acțiunile din categorii bine-cunoscute sau celebre, cum e categoria companiilor de tehnologie, au beneficiat foarte mult în perioada pandemiei când lichiditatea era la niveluri istorice, iar acum sunt cele care dau înapoi din acele câștiguri sau, altfel spus, sunt cele care sunt cele mai impactate pe măsură ce lichiditatea scade sau pe măsură ce FED scade lichiditatea și în același timp mărește dobânda de referință.”, a declarat Andrei Perianu, co-fondator Bankata.ro.