• Miercuri, la 15:30 orele României, apar datele despre inflația din SUA pentru luna mai, iar așteptările sunt să scadă subtil față de luna precedentă.
  • FED are ședință de politică monetară miercuri, în care decide dobânda-cheie, care e așteptată să stagneze la 5,5%.
  • JP Morgan, Goldman Sachs și Citi își schimbă prognozele inițiale și văd prima tăiere de rate spre sfârșit de an.

Miercuri, la 15:30 orele României, apar datele despre inflația din SUA pentru luna mai. Forecast-ul pieței? O creștere de 3,4% de la an la an, aceeași valoare ca luna precedentă. Când vine vorba de inflația core, piața vede o urcare de 3,5% față de aceeași lună din 2023. Dar sub valoarea de 3,6%, înregistrată în aprilie.

Tot miercuri, dar după apariția datelor despre inflație, FED are ședință de politică monetară. Consens-ul pieței este ca rata-cheie să rămână la 5,5%, potrivit Trading Economics. Din iulie 2023, dobânda-cheie în SUA este 5,5%. La început de an, piața credea că urmează 6 tăieri de rate în 2024. Acum, văd cel mult două.

În acest moment, șansele ca ratele să nu sufere modificări sunt de 99,4% în iunie, 91,1% în iulie și 51% în septembrie, potrivit CME Group. August este luna în care oficialii FED nu au ședință de politică monetară. Tot în septembrie, există 45% șanse ca dobânda-cheie să scadă la 5,25%, potrivit probabilităților de la CME.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Când scade FED dobânda?

Toți ochii sunt pe FED. Asta după ce Bank of Canada și European Central Bank au scăzut ratele. BCE reduce dobânda-cheie pentru prima dată în cinci ani. O scade cu 25 de puncte de bază până la 4,25%, de la 4,5% cât era anterior. Iar Banca Centrală a Canadei scade dobânda tot cu 25 de puncte de bază, la 4,75%. Goldman Sachs vede o primă scădere de rate în septembrie. A doua în decembrie, urmată de alte 4 în 2024 și încă 2 în 2026. Într-o notă pentru investitori, banca din SUA spune că șansele ca FED să scadă dobânzile cresc puțin după ce alte bănci centrale au început tăierile. Ambele scăderi prognozate din acest an însumează 50 de puncte de bază.

JP Morgan și Citi își modifică prognozele cu privire la primele tăieri de rate. Cea mai mare bancă din SUA (JP Morgan) vede prima micșorare în noiembrie, nu în iulie cum arăta vechea prognoză. Iar Citi e pe aceeași lungime de undă cu Goldman Sachs. Tot pe septembrie mizează pentru primul minus la rate. Vechiul lor forecast era, la fel ca în cazul JPM, în iulie.

FED publică proiecțiile monetare

Odată cu decizia monetară, la orele 21:00, apar și proiecțiile monetare ale FED. Iar după jumătate de oră, la 21:30, Jerome Powell are discurs și răspunde la întrebări. La ultima minută FOMC, concluzia e clara: higher for longer. Membrii FED sunt pregătiți să lase ratele neschimbate, la 5,5%, dacă inflația nu scade la 2%. „Participanții au discutat menținerea politicii restrictive actuale pentru mai mult timp în cazul în care inflația nu arată semne de mișcare durabilă spre 2% sau reducerea reținerii politicii în cazul unei slăbiri neașteptate a condițiilor de pe piața muncii”, se arată în procesul de la FED.

Cum se mișcă bursele?

Principalii indici din SUA sunt aproape de noi valori record. Chiar dacă ultima ședință încheiată, cea de vineri, a adus scăderi minore, cei 3 (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq Composite) sunt la mică distanță de all time high.

Astăzi, fiecare acțiune Nvidia se transformă în 10, stock split-ul fiind înainte de deschiderea burselor. Oracle raportează marți, după închidere. Broadcom o face miercuri, tot în after market, iar Adobe publică cifrele trimestriale joi seară, după încheierea programului.