FED ar putea majora miercuri dobânda-cheie cu cel puțin 0,75%

  • FED ar putea majora miercuri dobânda-cheie cu cel puțin 0,75%
  • Până la finalul anului, dobânda de referință ar putea ajunge la 4%
  • FED a majorat de patru ori dobânda-cheie, în 2022
  • Nivelul actual este de 2,25-2,5%

Se anunţă noi turbulente pe pieţele financiare americane şi globale. Rezerva Federală a Statelor Unite, cea mai importantă bancă centrală din lume, ar urma să majoreze, astăzi, dobânda-cheie cu cel puțin 0,75%.

De patru ori a majorat FED dobânda-cheie în 2022, până la pragul actual de 2,25 – 2,5%. Iar până la final de an, dobânda-cheie din Statele Unite ar putea ajunge la 4%, scrie Bloomberg. Până la finalul săptămânii, FED va publica și o proiecție a nivelului dobânzii de referință estimat până la finalul lui 2025.

În august, inflația din Statele Unite a ajuns la 8,3% față de august 2021, un nivel peste așteptările economiștilor. Iar investitorii se tem că FED va fi nevoită să majoreze mai agresiv dobânzile la dolar. Asta ar contribui şi mai mult la intrarea în recesiune a celei mai mari economii din lume.

Și în România inflaţia şi-a reluat creşterea: în august, rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,3% după ce în iulie a fost 15%.

Am discutat subiectul cu Valentin Dragu, fondator Grow Your Wealth.

„Nu aș putea să spun eu cu cât va crește rata de dobândă de politică monetară, dar dacă ar fi să ne dăm seama puțin de faptul că în prețurile acțiunilor este inclusă o creștere de 75 de puncte procentuale, piața nu ar reacționa dur, ba din contră, consider că pe termen scurt am putea vedea un sentiment pozitiv în piață.

Bineînțeles că, pe lângă această creștere a ratei de dobândă de politică monetară, contează foarte mult tonul cu care Jerome Powell va explica ceea ce urmează să se întâmple din punct de vedere al creșterilor viitoare. Contează foarte mult acel raport pe care el îl va pune la dispoziție în care va prognoza, în funcție de analizele pe care FED le-a făcut, care va fi cifra de inflație pe final de an, pe 2023, 2024, dar și cu cât va crește potențial rata de dobândă de politică monetară până la final de an în 2022, 2023 și 2024.”, a declarat Valentin Dragu, fondator Grow Your Wealth.