Fed anunţă o nouă majorare a dobânzii de referinţă în SUA, în contextul inflaţiei 

Sursă foto: Hepta

Rezerva Federală (Fed), instituţia bancară centrală din Statele Unite, a anunţat, miercuri seară, o nouă majorare semnificativă a dobânzii de referinţă, în cadrul eforturilor de reducere a inflaţiei, pe fondul situaţiei economice dificile.

Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), a anunţat majorarea dobânzii de referinţă cu 0,75%, până la intervalul 3,0%-3,25%, semnalând că vor fi aplicate noi majorări în următoarele luni.

„Indicatorii recenţi relevă o creştere modestă a consumului şi producţiei. Crearea de locuri de muncă a fost solidă în ultimele luni, iar rata şomajului a rămas la un nivel mic, reflectând dezechilibrele între ofertă şi cerere asociate pandemiei, preţurilor mai mari la alimente şi energie şi presiunilor mai largi asupra preţurilor. Războiul Rusiei în Ucraina cauzează dificultăţi uriaşe la nivel uman şi economic. Războiul şi evenimentele asociate acestuia creează presiuni suplimentare favorabile inflaţiei şi au impact asupra activităţii economice globale. Comitetul este foarte atent la riscurile inflaţioniste”, anunţă Rezerva Federală, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

„Comitetul încearcă să atingă un grad ocupaţional maxim şi o inflaţie de 2% pe termen lung. Pentru susţinerea acestor obiective, Comitetul a decis majorarea dobânzii federale până la intervalul 3,0%-3,25% şi anticipează că vor fi necesare noi majorări. În plus, Comitetul va continua să reducă deţinerile de obligaţiuni ale Trezoreriei, de creanţe ale agenţiilor guvernamentale şi active ale agenţiilor ipotecare, în conformitate cu planul de reducere a volumului contabil al Fed, prezentat în mai. Comitetul menţine angajamentul puternic de a reduce inflaţia la 2%”, subliniază Rezerva Federală.

Aceasta este a cincea majorare a dobânzii de referinţă aplicată de Rezerva Federală anul acesta. Statele Unite au înregistrat o rată a inflaţiei de 8,3% în luna august.