Pieţele rămân în alertă după ce ultima ședința a FED, Banca Centrală din SUA, a venit cu mai multe incertitudini în loc de răspunsuri.

Rezerva Federală a decis miercuri menţinerea ratei dobânzii de referinţă, dar a semnalat că va urma o majorare “în curând”, în contextul eforturilor pentru reducerea inflaţiei.

“FOMC (Comitetul Federal pentru Piața Deschisă) a decis să păstreze dobânda de politică monetară aproape de 0 și a decis că, în curând, o creștere va fi necesară. Totodată, Comitetul a decis că va continua să reducă cumpărarea de noi active, așa cum a fost stabilit în programul din luna decembrie, precum și încheierea totală a achizițiilor în luna martie.”, a spus Jerome Powell, președintele FED.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Mai mult, Jerome Powell a afirmat că economia SUA nu şi-a revenit în totalitate după criza pandemiei, dar s-a declarat optimist în ceea ce privește ritmul relansării economice.

Președintele Rezervei Federale a argumentat că economia SUA nu mai are nevoie de acelaşi volum de stimulente economice ca în ultimii doi ani, astfel se justifică intenţia de a opri unele măsuri şi de a majora rata dobânzii de referinţă.

“După cum cred majoritatea analiştilor, continuăm să ne aşteptăm ca inflaţia să scadă în cursul acestui an. Într-adevăr, economia s-a dovedit a fi puternică și a rezistat în fața pandemiei. Dar creșterea rapidă a numărului cazurilor de Covid-19, datorate variantei Omicron, va afecta cu siguranță creșterea economică, în acest trimestru.

În concluzie, înțelegem faptul că acțiunile noastre afectează comunități, familii și business-uri din toate colțurile țării. Tot ce facem este în favoarea misiunii noastre publice. Noi, la FED, vom face tot ce ne stă în putere pentru a ne atinge țintele în ceea ce privește angajările și stabilitatea prețurilor.”, a mai anunțat Jerome Powell.

Când toată atenția lumii era îndreptată spre politica monetară a Statelor Unite, Banca Centrală nu a vrut să-și asume, cel puțin deocamdată, o decizie fermă. Efectul? Indicele Dow Jones a avut parte de o scădere de 350 de puncte sau 1%, pe măsură ce discuțiile FED deveneau din ce în ce mai incerte.

Indicii S and P 500 și NASDAQ au avut parte de o scădere de 0,9%, respectiv 0,7%. Pe de altă parte, piața cripto a asistat la o ușoară îndepărtare a Bitcoin de indicele NASDAQ, a cărui evoluție a oglindit-o pe cea a aurului digital, de la ultima ședință FED încoace. Astfel, Bitcoin a încheiat ședința de ieri cu un avans de 1,5% comparativ cu o scădere de 0,42% a NASDAQ.