Preţurile globale ale mărfurilor alimentare au scăzut în iulie pentru a doua lună la rând, antrenate de cereale, ulei vegetal şi produse lactate, a declarat Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Organizaţiei Naţiunilor Unite (FAO).
Advertisment
Indicele FAO urmăreşte preţurile internaţionale ale celor mai tranzacţionate produse alimentare.
Indicele a avut în medie 123,0 puncte în iulie 2021, în scădere cu 1,2% faţă de iunie, dar cu 31,0% mai mare decât nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Titlurile zilei
“Scăderea din iulie a reflectat scăderea preţurilor la cereale, produse lactate şi uleiuri vegetale, care a compensat cu mult creşterea cotaţiilor de carne şi zahăr pentru a doua lună consecutivă”, a spus organizaţia.
Indicele FAO al preţurilor la cereale a avut în medie 125,5 puncte în iulie, în scădere cu 3,0% faţă de iunie, dar cu 29,6% peste valoarea din iulie 2020. Preţurile internaţionale ale porumbului au scăzut cu 6,0 la sută de la o lună la alta, datorită randamentelor mai bune decât prognozele din Argentina şi a perspectivelor de producţie îmbunătăţite în Statele Unite ale Americii.
„Preţurile de export la orz şi sorg au scăzut, de asemenea, în luna iulie, cu 6,4 la sută şi respectiv cu 5,3 la sută, reflectând în principal cererea de import mai slabă”, se arată în raport.
Spre deosebire de acestea, cotaţiile de grâu au crescut în iulie, crescând cu 1,8% până la cel mai înalt nivel de la mijlocul anului 2014, determinate de îngrijorarea continuă asupra condiţiilor de cultură din America de Nord, unde seceta persistentă a afectat şi producţia de grâu dur din Canada şi grâul de primăvară în Statele Unite ale Americii.
Preţurile internaţionale ale orezului şi-au accelerat scăderea în iulie pentru a atinge minimele pe doi ani.
Potrivit raportului, indicele FAO al preţurilor la lactate a avut în medie 116,5 puncte în iulie, în scădere cu 2,8% faţă de iunie, pentru a doua lună consecutivă, după 12 luni de creşteri continue. Cu toate acestea, indicele a rămas cu 14,5 la sută peste luna corespunzătoare de anul trecut.
Indicele FAO al preţului uleiului vegetal a avut în medie 155,4 puncte în iulie, scăzând cu 1,4%, pentru a doua lună consecutiv, la un nivel minim de cinci luni.
Raportul adaugă că indicele FAO al preţului zahărului a avut în medie 109,6 puncte în iulie, în creştere cu 1,7% faţă de iunie, marcând a patra creştere lunară consecutivă şi cel mai înalt nivel din martie 2017.
Creşterea cotaţiilor internaţionale ale zahărului a fost în mare parte legatî de incertitudinile cu privire la impactul îngheţurilor recente asupra culturilor din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, deja afectat negativ de secetă.
„Preţurile mai mari ale ţiţeiului, care tind să-i determine pe producătorii din Brazilia să redirecţioneze mai multă trestie de zahăr către producţia de etanol, au dat un impuls suplimentar cotaţiilor mondiale ale zahărului.
Potrivit raportului, indicele FAO al preţului cărnii a avut în medie 110,3 puncte în iulie, în creştere marginală faţă de iunie, plasând indicele cu 19,6 la sută peste luna corespunzătoare de anul trecut.
În iulie, cotaţiile pentru carnea de pasăre au crescut cel mai mult, în baza creşterii importurilor din Asia de Est. Preţurile cărnii de vită s-au apeciat şi ele, reflectând reducerile de livrări din marile regiuni producătoare şi a creşterea importurilor, în special în China. Preţurile cărnii de porc au scăzut ca urmare a reducerii importurilor din China, în ciuda evoluţiilor negative din Germania, unde pesta porcină africană a apărut în unele ferme.