Cele mai vulnerabile sectoare în fața conflictului Rusia-Ucraina sunt construcţiile şi industria auto, arată o analiză EY România. Interesul consumatorilor pentru achiziţia imobilelor este în scădere, pe fondul incertitudinii, precum şi al costurilor crescute de finanţare. Tensiunile din sectorul auto sunt amplificate de pandemie, pentru că o parte importantă din produsele importate pentru această industrie veneau din Ucraina sau Rusia.
Advertisment
Am discutat subiectul cu Cristian Cârstoiu, CIO la EY România.
“Începutul anului 2022 a fost caracterizat de perspective îngrijorătoare, atât pe plan global, cât și în România. Acestea au venit, practic, din contextul geopolitic extrem de dificil și pe fondul dezechilibrelor deja acumulate în timpul pandemiei din ultimii doi ani de zile. Practic, ce vedem în momentul de față sunt creșteri masive ale prețurilor la bunurile de consum, vedem cam toate țările cum își revizuiesc negativ previziunea de creștere economică și vedem în toate țările, începând cu Statele Unite și continuând cu Europa și România, o creștere a ratelor dobânzilor de politică monetară.
Titlurile zilei
Ce s-a întâmplat operațional în ultimele 2-3 luni de zile în timpul conflictului a fost o încetinire a progreselor înregistrate în ceea ce privește normalizarea lanțului de aprovizionare. Acesta a fost puternic afectat în timpul pandemiei și datorită războaielor comerciale cu China și așa mai departe, și toată lumea se aștepta ca acest lanț de aprovizionare să revină la normal. Ei bine, nu se întâmplă și vorbim în continuare de un context cu foarte multă incertitudine.”, a declarat Cristian Cârstoiu, CIO la EY România.