• România asigură aproape 100% din consumul de ouă.
  • Exporturile de ouă românești rămân limitate în UE.
  • Statele Unite ale Americii se confruntă cu o criză de ouă.
  • Criza ouălor din SUA sporește cererea globală.
  • Producţia de ouă a României se ridică la circa 6 mil. de bucăţi/an.
  • România are peste 70 de milioane de capete de păsări.
  • Peste 34 de milioane sunt ouătoare.
  • România e pe locul 8 în topul ţărilor după numărul de găini ouătoare/UE.
  • În 2022, România exportă ouă în valoare de peste 35 mil. de lei.
  • În 2022, România importă ouă de peste 40 mil.€.
  • Asta înseamnă un deficit comercial la ouă de circa 5 mil. €.
  • Buduc, Avicola: Nu avem în plan să facem export în SUA.
  • Toneli exportă în Italia, Germania și Bulgaria.
  • În 2023, Franţa este cel mai mare producător de ouă din UE.
  • UE exportă anul trecut circa 334.000 de tone de ouă.
  • Marea Britanie este principala destinaţie a acestor exporturi.

România produce anual aproape 6 miliarde de ouă, iar consumul este acoperit aproape integral din surse locale. Însă exportul rămâne limitat. Doar 7-8% din producție pleacă în afara țării, în special în UE.

Deși criza de ouă din SUA, generată de gripă aviară, ar putea părea o oportunitate, marii producători români precum Toneli și Avicola Lumina, exclud momentan exporturile peste Ocean. Motivele? Livrări deja contractate în UE, distanța și termenul de valabilitate scurt al ouălor.

Ce spune Florin Panfile, director comercial la Toneli Holding, pentru Aleph Business?

Poate România să devină furnizor de ouă pentru SUA, în contextul crizei provocate de gripa aviară, având în vedere și că asigură aproape 100% din consumul intern cu producție autohtonă de ouă?

„Trebuie să știți că această producție de care menționați nu este 100% din ferme. Suntem una dintre foarte, foarte puținele țări din lume care își asigură producția aferentă consumului de ouă în proporție majoritară din producția din gospodării. Deci peste 55%, în continuare, vin din gospodării-ferme. Gospodăriile nu pot exporta. Prin urmare, efortul ar trebui să vină prin ferme.

Titlurile zilei

UE pregătește o amendă de 1 mld.$ pentru platforma X
OPEC+ crește producția de petrol pentru luna mai
China impune un tarif vamal de 34% pentru produsele din SUA
Giganții auto rezistă cu brio tarifelor masive „Trumpiste”
Cei mai bogați 500 de oameni din lume pierd 208 mld.$ într-o singură zi
TRUMP PUNE TAXE, BURSELE TAXEAZĂ. PIERDERI ISTORICE PE BURSĂ

Noi nu recomandăm acest pas, în acest moment, pentru că, noi suntem capabili, tot cu gospodăriile să producem 98% din ce consumă românul. Pe de altă parte, este adevărat că această criză a generat o cerere foarte mare și un preț foarte ridicat cu în comparație cu cel oferit de piață internă. Pentru că trebuie să spunem că e o diferență de 35% în momentul de față între prețul oferit de export vs. cel oferit de piață internă.

Însă, noi nu o recomandăm și nu am făcut pasul ăsta pentru că am dezechilibrat foarte mult piața internă, care, în ultimele două luni cred că a fost într-un dezechilibru destul de marcant între import și export pentru că s-au exportat din calcule noastre cam de trei ori mai mult decât în mod usual. Exportul este, în general, de categorie B, adică pentru restul industriei, și nu consumului. În principal, 90% din exportul de ouă se face pentru industrie și nu pentru consumul din țările respective. Este foarte important de precizat”, spune el.

„Noi, în continuare, avem un deficit de produse, doar 45% din ce producem noi în fermă merge cu consumul. Restul de 55% merge de la gospodărie. Prin urmare, da. Din punct de vedere al fermei, e un deficit de producție. Pe de altă parte, import-exportul sunt, în general, sub 10% împreună. Deci nu e un deficit major, dacă e din punct de vedere cantitativ. Nici măcar procentual. Cred că 1-2% ar fi deficitul. Dar, încă o dată, nu avem un concurs al producției din gospodărie”, adaugă el.

Producția de ouă bio crește în România, susținută de interesul consumatorilor și de investiții locale. Care este strategia Toneli pe această nișă, în special în raport cu piețele externe?

„Noi suntem unul dintre marii jucători, probabil cel mai mare, în momentul de față, din punct de vedere al producției de ouă. în România se folosește termenul de ecologic, nu de bio. Însă, în continuare, consumul este destul de redus. Deși prețul este unul prohibitiv. Adică dacă ne uităm la raft la un preț, un ou bio, în momentul de față, costă 1,7 RON, adică exact cât costă în piața liberă, în piața alimentară, la tarabă, la țărani. Și oul bio din ferme este 100% securizat, pentru că este supus unor rigurozități legale, deci livrează, să spunem așa, o încredere 100%, cel puțin din punct de vedere al fermelor. Dar, în continuare, din punct de vedere al ouălor, se cumpără prin prisma prețului. De asta, piața nu este dezvoltată.

Noi suntem la sub 3% producție de ouă bio în România, în momentul de față. Bine, în Uniunea Europeană e sub 10%, nici ei nu sunt foarte departe, însă nu vedem în momentul de față… De fapt, nu am avut cerere de export pe produsele ecologice, și prin prisma prețului, pentru că costul logistic, trebuie spus, e aferentului preț unitar de 1,5 RON și este foarte ridicat. Costul logistic este foarte ridicat și devine competitiv pe piețele respective. Însă noi, da, noi investim în continuare în zona de bio și de free range. De fapt, tot ce am dezvoltat noi, în ultimii 5 ani, este eminamente în zona de greenfield și greenfield pentru free range și pentru ouă ecologice”, adaugă el.