Războiul din Ucraina a arătat încă o dată cât de nocivă este dependența statelor europene de gazul rusesc, mai ales când gazul e folosit ca instrument de presiune politică de către regimul de la Moscova. România are șansa să reducă sau chiar să elimine această dependență, dacă începe exploatarea zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră, estimat la 100 de miliarde de metri cubi.
Advertisment
Principala piedică în calea acestei operațiuni este actuala Lege Offshore, adoptată în 2018 de guvernarea PSD. După 4 ani de tergiversări, timp în care ExxonMobil și-a vândut participația către Romgaz, actuala guvernare promite că va modifica legea în cel mai scurt timp.
Am discutat despre prevederile acestei legi cu Gabriel Biriș, avocat de business.
Titlurile zilei
“În primul rând, legea offshore este despre supraimpozitarea producției de gaz din offshore. Practic, prin această lege în 2018, sub sloganul, zic eu, populist “Trebuie să luăm cât mai mult din exploatarea resurselor”, resursele rămân pe fundul mării încă nu știm cât timp de acum încolo. Practic, singurul rezultat concret din legea offshore a fost miliardul de euro pe care Romgaz, compania statului, îl va plăti pentru cumpărarea participației Exxon.
La vremea respectivă, toată lumea a atras atenția că supraimpozitarea producției de gaz în Marea Neagră face ca gazul să stea în Marea Neagră și să nu fie exploatat.
De altfel, trebuie să mai atragem atenția, dacă tot vorbim de efectele supraimpozitării, că nimeni nu investește fără să poată să-și recupereze investiția. Aceeași problemă o avem tot începând din 2018 și la producția onshore, unde creșterea supraimpozitării de la 60 la 80% fără a putea recupera investiția în exploatarea onshore a făcut ca producția să scadă în lipsa investițiilor. Deci, practic, în anul 2018, am avut o acțiune concertată a decidentului politic, unii încă sunt “la butoane”, împotriva producției de gaz în România și creșterea dependenței de gazul rusesc. Acum plătim ponoasele.”, a declarat Gabriel Biriș, avocat de business.