• UE recoltează 62 milioane tone legume în 2024, cu Spania și Italia în frunte; România e pe locul 11.
  • Producția de roșii, morcovi și ceapă crește; Italia și Germania conduc, România e pe locul 9 la roșii.
  • Producția de fructe scade ușor; România e pe locul 6, iar Spania domină piersicile, scrie Eurostat.

În 2024, țările membre ale Uniunii Europene recoltează aproximativ 62 de milioane de tone de legume, ceea ce reprezintă o creștere de 6% față de anul anterior. Printre principalii producători de legume se numără Spania, Italia, Franța și Polonia, care împreună asigură 64% din producția totală a UE. România produce 1,1 milioane de tone de legume și ocupă locul 11 în topul celor 27 de state membre.

Datele Eurostat diferă ușor de estimările Institutului Național de Statistică, care indică o producție totală de legume de 2 milioane de tone, ce includ și legumele din sere și grădini familiale, în scădere cu 10%, din cauza diminuării randamentelor și a suprafețelor cultivate.

Cum arată producția pe tipuri de legume?

În UE, producția de roșii crește cu 5% și atinge 16,8 milioane de tone, cea de morcovi cu 6%, până la 4,7 milioane de tone, iar cea de ceapă cu 11%, până la 7 milioane de tone.

Titlurile zilei

Averile miliardarilor cresc accelerat
CE URMEAZĂ PE BVB?
Memecoins exploatează tragedia lui Charlie Kirk
Aurul scade cu 0,5% la 3.671 dolari pe uncie
DRUID AI OBȚINE 32 MIL. DOLARI FINANȚARE

Italia este cel mai mare producător de roșii, cu 36% din producția totală, urmată de Spania, Portugalia și Polonia.

România se situează pe locul 9 în UE pentru producția de roșii, cu peste 231.000 tone. Morcovii provin în special din Germania, Franța și Polonia, în timp ce Olanda rămâne principalul producător de ceapă, cu un sfert din producția UE, urmată de Spania și Germania.

Cum se mișcă producția de fructe în UE în 2024?

Producția totală de fructe scade cu 2% față de anul precedent și ajunge la 24 de milioane de tone. Cele mai mari cantități provin din Italia, Spania, Polonia și Franța, care concentrează 58% din producția totală.

România ocupă locul 6 în UE, cu 1,3 milioane de tone de fructe.

În ceea ce privește merele, Polonia este principalul producător, cu aproape 29% din recolta totală a UE, urmată de Italia și Franța.

România se situează pe locul 6 în UE pentru mere, cu aproximativ 491.000 tone.

Pentru piersici, cele mai importante producții se găsesc în Spania, Italia și Grecia, care realizează împreună 91% din recolta europeană.