Euro rămâne în zona parietăţii cu dolarul. Traderii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi

Miercuri, euro s-a situat la un fir de păr deasupra parităţii cu dolarul, traderii fiind îngrijoraţi că moneda unică va fi forţată să atingă niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani dacă datele privind inflaţia din SUA, aşteptate miercuri, vor arăta un nivel foarte ridicat, scrie Reuters.

Dolarul a fost ferm în pe piaţa asiatică şi nici dolarul neozeelandez şi nici won-ul sud-coreean nu au primit prea mult sprijin din partea majorărilor aşteptate de 50 de puncte de bază ale ratelor dobânzilor.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Euro a lâncezit la 1,0036 dolari. Moneda europeană a scăzut cu aproape 12% în acest an şi a coborât marţi la minimul ultimilor 20 de ani, în condiţiile în care războiul din Ucraina a declanşat o criză energetică care a afectat perspectivele de creştere ale continentului.

Euro a coborât până la 1,00005 dolari pe cea mai utilizată platformă de tranzacţionare a Electronic Broking Services şi a atins 1 dolar pe platforma de tranzacţionare Reuters în cursul nopţii.

Analiştii spun că ar putea scădea şi mai mult dacă creşterea rapidă a preţurilor de consum din SUA va face ca investitorii să continue să parieze pe creşterile de rate din SUA.

Economiştii estimează că inflaţia globală din SUA a accelerat în iunie la 8,8% în ritm anual, un maxim al ultimilor 40 de ani, ceea ce ar putea întări aşteptările privind majorarea ratelor dobânzilor şi ar ajuta dolarul.

Euro a căzut sub paritate cu francul elveţian luna trecută şi cochetează cu o scădere sub media mobilă de 200 de zile faţă de lira sterlină.

Slăbiciunea euro şi a yenului a ridicat indicele dolarului american, care a depăşit săptămâna aceasta un vârf de două decenii de 108,560 şi a oscilat miercuri la 108,18 în tranzacţiile din Asia.

Lira sterlină a alunecat şi ea din cauza dolarului mai puternic, iar analiştii o văd în derivă în urma demisiei premierului britanic Boris Johnson, săptămâna trecută. Ultima dată lira sterlină era cotată 1,19 dolari, următorul obstacol fiind reprezentat de datele privind produsul intern brut care urmează să fie publicate. Traderii se aşteaptă ca luna mai să aducă o creştere zero.