Euro depăşeşte maximul ultimelor 9 luni

Sursă foto: Mediafax

Euro depăşeşte maximul ultimelor 9 luni, ajungând până la 1,0903 dolari

Luni, euro a atins maximul ultimelor nouă luni în raport cu dolarul, în condiţiile în care comentariile privind ratele dobânzilor în Europa au contrastat cu evaluările pieţei pentru o Rezerva Federală cu politici mai puţin agresive, scrie Reuters.

Euro a ajuns până la 1,0903 dolari, depăşind vârful recent de 1,08875 dolari şi deschizând calea spre un maximul din aprilie anul trecut, la 1,0936 dolari.

Evoluţia a fost ajutată de Klaas Knot, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), care a declarat că ratele dobânzilor vor creşte cu 50 de puncte de bază atât în februarie cât şi în martie şi vor continua să urce în lunile următoare.

Knot este reprezentativ în rândul factorilor de decizie, iar comentariul a fost luat ca o ripostă faţă de rapoartele recente potrivit cărora BCE ar urma să revină la mişcări de un sfert de punct începând cu luna martie.

Un sondaj Reuters realizat în rândul analiştilor a anticipat, de asemenea, o majorare de 50 de puncte de bază în martie şi un maxim de 3,25%.

Se preconizează că sondajele flash privind industria prelucrătoare din ianuarie, care vor fi publicate în această săptămână, vor arăta mai multe îmbunătăţiri în Europa, în parte datorită scăderii costurilor cu energia, decât în Statele Unite.

„Statele Unite şi-au pierdut poziţia de lider al creşterii la nivel mondial, dacă e să dăm crezare celor mai recente sondaje PMI”, a declarat Ray Attrill, şeful departamentului de strategie FX de la NAB. „Între timp, preţul gazelor a scăzut cu 60% de la începutul lunii decembrie, reducând puternic şocul negativ care apasă asupra zonei euro”.

Attrill vede acum euro ajungând la 1,1000 de dolari până în martie şi la 1,1700 de dolari până la sfârşitul anului.

Acelaşi argument este valabil şi pentru lira sterlină, pieţele mizând pe faptul că Banca Angliei va majora cu jumătate de punct, până la 4,0%, în cadrul şedinţei de politică monetară de săptămâna viitoare.

Lira sterlină a crescut la 1,2420 dolari şi se află la mică distanţă de maximul de săptămâna trecută de 1,2435 dolari.

Dolarul a reuşit cel puţin să se stabilizeze în faţa yenului după ce Banca Japoniei (BOJ) a sfidat presiunile pieţei pentru a inversa politica sa de control al obligaţiunilor ultra-uşoare.