- Prețul aurului a crescut cu peste 21% în 2024 și ajunge la un nivel record de 2.510 dolari pe uncie.
- Creșterea prețului aurului este determinată de reducerea preconizată a ratei dobânzii în SUA și de tensiunile geopolitice.
- Băncile centrale rămân un factor semnificativ de susținere a prețului aurului.
În ultimele luni, aurul a câștigat în valoare și atinge noi niveluri record. Vineri, prețul aurului atinge 2.510 dolari pe uncie și se menține de atunci în mare parte la peste 2.500 de dolari. De la începutul anului, prețul acestui metal prețios a crescut cu peste 21%. E pe cale să atingă cea mai bună performanță de după 2020 și posibil chiar din ultimii 14 ani. Creșterea este determinată de o serie de factori macroeconomici și geopolitici care favorizează investițiile în active sigure.
Advertisment
Cel mai important motiv pentru creșterea prețului aurului este reducerea preconizată a ratei dobânzii din SUA în luna septembrie. Fapt ce contribuie la slăbirea dolarului și la scăderea randamentelor obligațiunilor americane. În același timp, rata inflației IPC din SUA scade de la 3,0% la 2,9%. Tensiunile geopolitice actuale, cum ar fi conflictul din Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina, sporesc cererea de aur.
Corelația puternică dintre ratele dobânzilor și randamentele obligațiunilor evidențiază importanța aurului. Scăderea ratelor dobânzilor sau perspectiva reducerii ratelor pun presiune asupra randamentelor obligațiunilor și sporesc atractivitatea aurului ca activ de refugiu. De la sfârșitul lunii aprilie, randamentul obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani a scăzut de la 4,7% la 3,9%. Acest lucru slăbește dolarul și face aurul mai ieftin. Rata de schimb EUR/USD a crescut cu 3,4% din luna mai și depășește nivelul de 1,10. Piețele se așteaptă ca ratele dobânzilor să scadă cu 2 puncte procentuale până la jumătatea anului 2025, ceea ce va menține atractivitatea aurului pe termen mediu.
Titlurile zilei
Ce se întâmplă pe Wall Street?
Anul acesta, aurul a surclasat clar performanțele Wall Street, prețul acestuia crește cu 21,3% de la începutul anului, în timp ce S&P 500 crește cu 18% în aceeași perioadă. În plus, instrumentele de analiză tehnică sugerează potențiale creșteri suplimentare ale prețului. Dacă creșterea continuă până la sfârșitul anului, 2024 ar putea fi cel mai de succes an pentru aur din ultimii 14 ani. Cu un potențial să depășească performanța din 2020, când prețul aurului a crescut cu 24,2%.
De asemenea, este de remarcat rolul băncilor centrale, care și-au mărit semnificativ rezervele de aur în ultimii ani. În 2022 și 2023, băncile centrale, inclusiv cele din China și Polonia, au achiziționat peste 1.000 de tone de aur anual. Deși ritmul acestor achiziții a încetinit ușor în al doilea trimestru al anului 2023, băncile centrale rămân un factor semnificativ de susținere a prețurilor aurului.
În concluzie, 2024 s-ar putea dovedi a fi unul din cei mai buni ani pentru aur din ultimul deceniu. Cu toate acestea, atunci când investim în aur.