De când a atacat Ucraina, Rusia a fost lovită de cele mai dure sancțiuni cu care s-a confruntat de la sfârșitul Războiului Rece. Sancțiunile “îl vor împiedica pe Putin să își folosească arsenalul de război”, a promis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 26 februarie, la doar câteva zile după invazie.

Pe 22 februarie, doua zi după ce Rusia a recunoscut revendicările teritoriale ale republicilor separatiste autoproclamate din regiunea Donbas, Statele Unite și aliații săi au blocat accesul marilor firme și elite rusești pe piețele occidentale. Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Uniunea Europeană au sancționat banca centrală a Rusiei și au exclus băncile rusești din SWIFT. În timp ce a doua săptămână a invaziei se apropia de final, președintele american Joe Biden a interzis importul de petrol, gaze naturale și cărbune rusesc în Statele Unite, privând Kremlinul de venituri vitale.

Izgonirea Rusiei de pe piețele financiare globale i-a afectat deja economia. Sancțiunile din 26 februarie au făcut ca investitorii internaționali să dispară de pe piețele rusești. În doar câteva ore, rubla a pierdut aproape o treime din valoarea sa. Interzisă să își vândă rezervele valutare, banca centrală a Rusiei a majorat ratele dobânzii de la 9,5% la 20% pentru a stopa vânzările de ruble și pentru a  încetini deprecierea monedei, în timp ce guvernul a ordonat exportatorilor ruși să renunțe la 80% din veniturile în valută. Astfel de măsuri vor ajuta regimul să conserve dolari pe termen scurt – dar, prin creșterea masivă a costului capitalului de afaceri și a împrumuturilor de consum, ele vor aplica o lovitură puternică capacității Rusiei de a susține un război major de lungă durată..

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Potrivit publicatiei Foreign Affairs, experții financiari sugerează că este posibil ca Rusia să fi ascuns zeci de miliarde de dolari în conturi offshore, unde deține titluri de valoare, dincolo de sancțiunile internaționale și de înghețarea activelor. În două perioade diferite – una la mijlocul anului 2018 și cealaltă la sfârșitul anului trecut, când Rusia și-a consolidat trupele la granița cu Ucraina – ar fi putut ascunde până la 80 de miliarde de dolari în titluri de trezorerie offshore. Deținerile totale de dolari offshore ale Rusiei, desigur, ar putea fi și mai mari. Și există totodată semne că Rusia ar fi putut muta o parte din dolari cu ajutorul unui guvern străin.

Sancțiunile Occidentului ar putea fi mai puțin dure decât sugerează rapoartele mass-media și comentariile liderilor mondiali. Există modalități prin care guvernul rus s-ar fi putut pregăti să continue să lupte chiar și sub aceste restricții istorice. Este posibil ca regimul lui Putin să dețină zeci de miliarde de dolari în titluri de trezorerie americane care nu pot fi depistate în prezent, conform sursei citate.

Este China ajutorul din umbră?

Nu este încă clar ce intermediari ar fi folosit Rusia pentru a ascunde banii în străinătate. Totuși, o posibilitate puternică este China, cu care Putin pare acum aliat. În decembrie 2021, banca centrală a Rusiei a raportat o creștere masivă de 41 de miliarde de dolari în moneda sa și în depozitele deținute la “alte bănci centrale naționale”. Acest salt a eclipsat toate celelalte modificări lunare ale acestei statistici de când Rusia a început să o raporteze în 2005. Iar destinatarul cel mai probabil al acestor depozite este PBOC.

Banca centrală rusă și fondul suveran de investiții dețin aproximativ 140 de miliarde de dolari în obligațiuni chinezești – de aproximativ patru ori mai mult decât totalul de la începutul anului 2018. Datele din iunie 2021 arată, de asemenea, că China deține 14,2% din rezervele valutare ale Rusiei, cea mai mare cotă dintre toate țările. Iar parteneriatul lor se extinde mult dincolo de arena financiară: la sfârșitul anului trecut, Rusia și China au desfășurat o serie de exerciții militare comune și au emis declarații diplomatice comune vizând Occidentul. Prin urmare, ar avea sens ca Rusia să depună 41 de miliarde de dolari în renminbi sau în monede asortate la PBOC. PBOC ar fi putut apoi să schimbe valutele în dolari, creditând Rusia pentru un depozit de 41 de miliarde de dolari, și să folosească dolarii pentru a cumpăra titluri de Trezorerie pentru depozitare la Euroclear. Președintele chinez Xi Jinping, care chiar săptămâna trecută a condamnat sancțiunile occidentale ca fiind “dăunătoare pentru toate părțile”.

Indiferent de  cum ar fi putut Rusia și China să structureze un astfel de aranjament, Rusia ar fi putut retrage dolarii oricând ar fi dorit. PBOC ar fi vândut pur și simplu titlurile de trezorerie și ar fi transferat încasările către Rusia. Prin fentarea sancțiunilor în acest mod, China și Rusia ar lucra pentru a eroda influența financiară și politică a Occidentului.

La începutul lunii decembrie, administrația Biden a dezvăluit rapoartele serviciilor de informații care prevedeau invazia lui Putin în Ucraina. Cu toate acestea, guvernul american a publicat datele sale privind stocul de obligațiuni belgiene în creștere abia cu nouă zile înainte ca Rusia să lanseze atacul din februarie. Dacă autoritățile americane ar fi putut monitoriza în timp real evoluția deținerilor Euroclear, acest lucru s-ar fi adăugat la primele indicii că Moscova plănuia să meargă mai departe cu o invazie.