Elon Musk va merge într-o zonă radioactivă și va mânca produse locale, pentru a demonstra că nu există niciun pericol, iar centralele inactive din Europa pot fi repornite

Sursă foto: Profimedia

Elon Musk cere ca Europa să repornească centralele nucleare inactive pentru a genera mai multă energie, în contextul în care există temeri asupra unei crize din cauza conflictului din Ucraina.

Mulți l-au criticat pentru că o astfel de mișcare ar genera riscuri de accidente nucleare, iar Musk a spus că are curajul să meargă într-o zonă cu radiații ridicate și să consume produse cultivate local.

Este „extrem de evident”, a scris Musk, că Europa ar trebui să repornească centralele nucleare inactive și să crească producția celor care sunt operaționale.

Tweet-ul său a fost redistribuit de peste 31.100 de ori până la ora transmiterii acestei știri, stârnind reacții negative pe internet.

Musk susține însă că nu există un „risc de radiații” și lansează o provocare urmăritorilor săi. „Pentru cei care cred (în mod eronat) că există un risc de radiații, alegeți cea mai riscantă locație. Voi merge acolo și voi mânca alimente cultivate local, televizat”, a scris el pe Twitter, adăugând că a făcut acest lucru la Fukushima, la câteva luni după accidentul nuclear.

Musk a vizitat Fukushima în iulie 2011, potrivit unui comunicat de presă al SolarCity, pe care Tesla l-a achiziționat în 2016,

Apelul lui Musk pentru mai multă energie nucleară în Europa vine la două zile după ce a făcut presiuni pentru o creștere a producției de petrol și gaze din SUA pentru a contracara scăderea exporturilor rusești.

Exporturile de petrol rusesc au scăzut cu o treime din cauza sancțiunilor occidentale radicale împotriva Federației Ruse datorita invaziei neprovocate a acesteia în Ucraina, a raportat miercurea trecută Energy Intelligence. Deși sancțiunile nu vizează în mod direct exporturile de petrol și gaze rusești, a existat „o reticență generală în rândul cumpărătorilor de a risca să preia încărcături rusești”, a relatat instituția de presă comercială.

Evoluțiile au făcut ca prețul petrolului să urce la niveluri maxime, ceea ce a dus la creșterea prețurilor combustibilului.

„Urăsc să o spun, dar trebuie să creștem imediat producția de petrol și gaze”, a declarat Musk într-un tweet. „Vremurile extraordinare cer măsuri extraordinare”.

În istorie au avut loc două dezastre majore la centralele nucleare: la Cernobîl, în fosta Uniune Sovietică, în 1986, și la Fukushima, în 2011. La Cernobîl, copiii, precum și personalul de urgență și de recuperare, sunt expuși unui risc sporit de efecte asupra sănătății cauzate de radiații, dar „marea majoritate a populației nu trebuie să trăiască cu teama unor consecințe grave asupra sănătății”, se arată într-o evaluare a dezastrului realizată de Națiunile Unite, publicată în 2021.

Un alt studiu al ONU, publicat în 2021, a declarat că nu s-a constatat „niciun efect negativ asupra sănătății” în rândul locuitorilor din Fukushima, niciunul nefiind legat in mod direct de expunerea la radiații în urma accidentului.