• Electrica a atras prin Fondul de Modernizare finanţări nerambursabile în valoare de 57 mil. euro, 80% din cheltuielile eligibile pentru patru proiecte în reţeaua de distribuţie de energie electrică.
  • În T1/2023, Electrica a avut venituri de 3,5 miliarde de lei.
  • Cu o valoare de piaţă de trei miliarde de lei, Electrica este controlată în proporţie de 49% de statul român prin Ministerul Energiei.

Electrica (simbol bursier EL), jucător major pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, a anunţat piaţa de capital că filiala sa Distribuţie Energie Electrică România (DEER) a atras finanţări europene nerambursabile prin Fondul pentru Modernizare în valoare de 57 milioane de euro, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile pentru patru proiecte de investiţii în reţeaua de distribuţie de energie electrică, a căror valoare estimată este de aproximativ 77 milioane de euro (fără TVA).

„Unul dintre obiectivele strategice asumate pentru următoarea perioadă la nivelul operatorului de distribuţie al Grupului Electrica este acela de a creşte substanţial gradul de accesare a fondurilor nerambursabile pentru lucrările de investiţii. Acest demers este în linie cu strategia de la nivelul Grupului, care prevede maximizarea performanţei în infrastructura administrată, dar şi agilizarea şi transformarea digitală a afacerii”, spune Alexandru Chiriţă, CEO al Electrica.

Proiectele derulate de Electrica

Trei dintre proiecte vor fi derulate în principal in judeţele Sibiu, Bihor şi Maramureş, vizând mărirea fiabilităţii şi capacitaţii reţelei de medie şi înalta tensiune, creşterea calităţii serviciului de distribuţie a energiei electrice distribuite, asigurarea siguranţei în alimentarea cu energie electrică pentru utilizatorii existenţi, precum şi asigurarea posibilităţii de racordare a viitorilor consumatori şi producători.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?

Cel de-al patrulea proiect vizează digitalizarea reţelelor de distribuţie energie electrică aeriene şi subterane pentru 118.505 Km, aferenţi celor 18 judeţe din întreg arealul DEER, scriu reprezentanţii Electrica.

Rezultate Electrica

În T1/2023, Electrica a avut venituri de 3,5 miliarde de lei, plus 7% faţă de acelaşi interval de anul trecut, în timp ce pierderile s-au redus de la 158 la 67 de milioane de lei. La nivel consolidat, EBITDA a fost pozitivă, de 170 de milioane de lei, faţă de o valoare negativă de 51 de milioane de lei în T1/2022.

Cu o valoare de piaţă de trei miliarde de lei, Electrica este controlată în proporţie de 49% de statul român prin Ministerul Energiei. În ultimul an, acţiunile EL sunt pe minus cu 1%, dinamica din 2023 fiind de plus 5%. Indicele BET are plus 1,2%, respectiv 5,3% în aceleaşi perioade.