• Economiștii avertizează că tarifele și deportările masive promovate de Trump ar putea stimula inflația și crea condiții pentru o stagnare economică globală, afectând atât SUA, cât și alte economii.
  • Deși economia americană continuă să depășească Europa, cu o creștere anualizată de 2,8% în T3 2024, majoritatea economiștilor prognozează efecte negative pe termen lung din cauza politicilor protecționiste și inflaționiste.
  • Sondajele indică faptul că măsurile anunțate de președinte ar putea afecta negativ creșterea economică, eclipsând beneficiile promise de „Maganomics.”

Donald Trump își propune să remodeleze cea mai mare economie a lumii prin implementarea unor politici protecționiste care prioritizează „America pe primul loc”. Totuși, sondajele realizate de Financial Times în rândul economiștilor indică faptul că aceste măsuri ar putea afecta creșterea economică. Această perspectivă contrastează cu optimismul investitorilor față de planurile președintelui ales al SUA, scrie ZF.

Un impuls economic pe termen scurt sau riscul unei stagnări globale?

Sondajele realizate în rândul a peste 220 de economiști din SUA, Marea Britanie și zona euro, privind impactul economic al revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, arată că majoritatea respondenților consideră că schimbarea către politici protecționiste va eclipsa beneficiile altor componente ale ceea ce președintele ales numește „Maganomics”.

Mulți economiști din SUA, intervievați de Financial Times împreună cu Școala de Afaceri Booth a Universității din Chicago, consideră că un nou mandat al lui Donald Trump ar stimula inflația și ar determina Rezerva Federală să adopte o abordare mai precaută în privința reducerii ratelor dobânzilor.

Titlurile zilei

ANULAREA CREANŢELOR FISCALE RESPECTĂ PREVEDERILE CODULUI DE PROCEDURĂ FISCALĂ
TENDINȚE, RISCURI ȘI COMPANII DE URMĂRIT ÎN TEHNOLOGIE, INDUSTRIE ȘI ENERGIE
ANGAJAȚII DIN AGRI NU MAI AU FACILITĂȚI
E DOVADĂ DE CULTURĂ?
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CE SPUNE EY ROMÂNIA DESPRE NOILE REGULI?

„Politicile lui Trump pot aduce o creştere pe termen scurt, dar aceasta va fi în detrimentul unei încetiniri globale care ulterior va afecta şi SUA,” declară Şebnem Kalemli-Özcan, profesor la Universitatea Brown şi membru al comisiei consultative economice a Fed-ului din New York. „Politicile sale sunt de asemenea inflaţioniste, atât în SUA, cât şi în restul lumii, astfel că ne vom îndrepta spre o lume stagflaţionară.”

Va continua economia SUA să depășească Europa sub conducerea lui Trump?

Totuși, majoritatea economiștilor, inclusiv cei de la FMI, OECD și Comisia Europeană, prognozează că economia SUA va înregistra o creștere mai puternică decât cea a Europei în 2025.

Economia SUA depășește în mod constant economiile europene de la începutul pandemiei de coronavirus, înregistrând o creștere anualizată de 2,8% în al treilea trimestru al anului trecut.

Donald Trump nu prezintă un plan economic cuprinzător, ceea ce îi determină pe analiști să își bazeze perspectivele pe promisiunile și amenințările pe care le face în timpul campaniei.

Acestea includ planuri de a impune tarife generale de până la 20% pe toate importurile în SUA, de a efectua deportări în masă ale lucrătorilor fără acte, de a reduce birocrația și de a permanentiza reducerile de taxe introduse în 2017.

Poate politica tarifelor și dereglementarea să susțină creșterea economică sub un nou mandat Trump?

Donald Trump, care se descrie drept un „om al tarifelor,” susține cu convingere că SUA trebuie să își reducă deficitul comercial și să stimuleze producția internă.

„Politicile anunţate includ tarife substanţiale şi deportări ale muncitorilor imigranţi,” a spus Janice Eberly, fost oficial de rang înalt al Trezoreriei SUA sub administraţia Obama, acum la Universitatea Northwestern. „Ambele tind să fie inflaţioniste şi probabil negative pentru creştere.”

În general, mai mult de jumătate dintre cei 47 de economiști chestionați cu privire la economia SUA consideră că agenda lui Donald Trump va avea „un impact negativ,” în timp ce o zecime prognozează un „impact negativ semnificativ.” Pe de altă parte, o cincime dintre respondenți anticipează un impact pozitiv.

Pesimismul economiștilor contrastează puternic cu optimismul investitorilor în ceea ce privește un al doilea mandat al lui Donald Trump.

Indicele bursier S&P 500 al SUA crește în săptămânile de după victoria lui Donald Trump, deși pierde o parte din câștiguri în decembrie, după ce autoritățile monetare din SUA semnalează că vor reduce mai puțin dobânzile în acest an decât se anticipase.

În cel mai bun ciclu de doi ani din acest secol, indicele de referință S&P 500 încheie anul 2024 cu o creștere de 23,3%, după un câștig similar în 2023.

Benjamin Bowler, strateg la Bank of America, declară săptămâna aceasta că „economia de tip laissez-faire a lui Trump, reducerile de taxe și dereglementarea,” alături de o potențială „revoluție AI,” ar putea susține continuarea creșterii economice și în 2025.

Un sondaj separat realizat de Financial Times arată că economiștii din zona euro sunt și mai pesimiști decât cei din SUA în ceea ce privește impactul politicilor lui Donald Trump asupra regiunii lor. Potrivit acestora, 13% dintre analiști prognozează un efect negativ semnificativ, iar alți 72% anticipează unele repercusiuni negative.