• Economia SUA a continuat probabil să crească într-un ritm solid în primul trimestru.
  • Raportul avansat de Departamentul de Comerţ arată că economia nu este aproape de recesiune.
  • Potrivit unui sondaj Reuters, Produsul Intern Brut a crescut cu o rată anualizată de 2,0% în ultimul trimestru.

Economia SUA a continuat probabil să crească într-un ritm solid în primul trimestru, determinată de cheltuielile puternice ale consumatorilor la începutul anului, dar impulsul pare să se fi diminuat considerabil de atunci, pe măsură ce efectele ratelor mai mari ale dobânzilor s-au extins, titrează Reuters.

Raportul avansat de Departamentul de Comerţ arată că economia nu este aproape de recesiune. Dar peisajul economic este acum foarte diferit. Condiţiile de creditare s-au înăsprit în urma recentelor turbulenţe ale pieţei financiare, care împreună cu cel mai rapid ciclu de majorare a ratei dobânzii au crescut riscurile unei scăderi în a doua jumătate a anului.

În urma creşterii din ianuarie, pe care economiştii au atribuit-o vremii neobişnuit de blânde şi dificultăţilor de ajustare a datelor pentru fluctuaţiile sezoniere, rapoartele economice au luat un ton mai slab, vânzările cu amănuntul scăzând în februarie şi martie.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„O mare parte din primul trimestru este o continuare a creşterii de anul trecut a economiei, acum suntem în lumea tensiunilor bancare, în care multe companii ar putea exprima un fel de ezitare în a investi sau s-ar putea confrunta cu condiţii de creditare mai stricte.”, este de părere Will Compernolle, macro-strategist la FHN Financial în New York.

Potrivit unui sondaj Reuters, Produsul Intern Brut a crescut cu o rată anualizată de 2,0% în ultimul trimestru, după ce a înregistrat o creştere cu 2,6% în trimestrul al patrulea.