Toate aşteptările analiştilor au fost date peste cap. Economia Italiei a crescut mai repede decât estimările în trimestrul al doilea

Economia Italiei a crescut cu 1,0% în al doilea trimestru al anului faţă de precedentele trei luni, potrivit datelor preliminare publicate vineri, o creştere mai puternică decât estimările, pe fondul efectelor potrivnice create de războiul din Ucraina, scrie Reuters.

În ritm anual, în trimestrul al doilea, produsul intern brut al celei de-a treia mari economii din zona euro a crescut cu 4,6%, potrivit ISTAT.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Analiştii intervievaţi de Reuters prevăzuseră o creştere de 0,3% în ritm trimestrial şi de 3,7% în ritm anual.

Datele de vineri au urmat unei creşteri trimestriale de 0,1% în primele trei luni ale anului şi unui salt de 6,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

A fost al şaselea trimestru consecutiv de creştere în Italia.

Italia, la fel ca o mare parte din restul Europei, se confruntă cu condiţii economice din ce în ce mai dificile, invazia Rusiei în Ucraina făcând să crească costurile energiei şi sporind incertitudinea pentru întreprinderi.

Guvernul şi-a revizuit în aprilie în scădere prognoza de creştere economică pentru 2022 la 3,1%, de la o proiecţie de 4,7% făcută în septembrie anul trecut. Fondul Monetar Internaţional a estimat săptămâna aceasta că PIB-ul italian va creşte cu 3,0% în acest an, faţă de o creştere medie de 2,6% în întreaga zonă euro.

Cu toate acestea, odată cu revenirea instabilităţii politice în Italia după prăbuşirea, săptămâna trecută, a guvernului de uniune naţională al premierului Mario Draghi, economia ar putea cunoaşte un sfârşit de an problematic. Datele publicate la începutul acestei săptămâni au arătat că moralul atât în rândul întreprinderilor, cât şi al consumatorilor a scăzut în iulie.