• Deficitul bugetar al României riscă să depășească 8% în 2024, din cauza creșterilor salariale și a noii legi a pensiilor.
  • Consiliul Fiscal subliniază că utilizarea fondului de rezervă în locul rectificărilor bugetare creează riscuri majore și lipsă de transparență.
  • România nu a reușit să se încadreze în traiectoria de reducere a deficitului stabilită de instituțiile europene, deși această ajustare este necesară.

Deficitul bugetar al României este în creștere alarmantă. Conform Consiliului Fiscal, deficitul ar putea depăși 7% din PIB și se îndreaptă către 8%. Principalele cauze sunt noua lege a pensiilor și creșterile salariale din sectorul public, care vor genera costuri suplimentare în a doua jumătate a anului. În ciuda procedurii de deficit excesiv impuse de Uniunea Europeană, România riscă să devieze din nou de la traiectoria de ajustare a deficitului în 2024.

Consiliul Fiscal recomandă măsuri urgente pentru reducerea deficitului structural, inclusiv creșterea veniturilor fiscale și eficientizarea cheltuielilor bugetare. Folosirea fondului de rezervă în locul rectificărilor bugetare creează riscuri majore, cum ar fi lipsa de transparență și utilizarea discreționară a resurselor.

România are nevoie de o eficientizare a cheltuielilor, spune Consiliul

În 2022, deficitul bugetar a înregistrat o scădere și ajunge la 5,8%. În 2023, deficitul a început să crească și ajunge la 5,7% la sfârșitul anului, deși ținta inițială era de 4,4%. Cheltuielile cele mai mari sunt în asistența socială, dobânzi, bunuri și servicii, și salariile din sectorul public. Deși PIB-ul a evoluat peste așteptări, deficitul continuă să se adâncească.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Modificările fiscale din 2023, precum majorarea TVA-ului la anumite produse și servicii, nu au fost suficiente pentru a stabiliza bugetul. Deși România are alocări europene de aproape 80 miliarde euro, absorbția fondurilor rămâne scăzută. În 2024, se estimează că veniturile vor fi cu 19 miliarde lei mai mici decât țintele bugetate.

Pe termen mediu, consolidarea bugetară va trebui să se bazeze exclusiv pe reducerea cheltuielilor. Fără politici concrete și ferme, deficitul va continua să crească. O consolidare fiscal-bugetară credibilă este esențială pentru a menține economia atractivă și a liniști piețele financiare. În 2023, economia României a crescut cu 2,1%, dar prognozele pentru următorii ani indică o decelerare, ceea ce ar putea necesita rectificări bugetare suplimentare.