• Rata șomajului din SUA urmează să apară vineri și poate fi un test important pentru burse, spune Bank of America.
  • Analiștii băncii văd o rată a șomajului neschimbată, de 3,9%.
  • Bank of America vine cu 3 scenarii posibile care ar putea impacta piața în mai multe moduri.

Un alt punct de interes pentru investitori? Rata șomajului din SUA, care urmează să apară vineri. E un „test” destul de important pe care îl dau bursele săptămâna asta, spune Bank of America.

Banca vede o rată neschimbată, de 3,9%. Totuși, vine cu 3 posibile scenarii și consecințe. Estimările actuale sugerează că 178.000 de noi locuri de muncă au fost adăugate în luna mai.

Cum vede BofA rata șomajului și la ce să se aștepte investitorii?

1. Scenariul optimist, cu peste 175.000 de locuri de muncă adăugate. Ar aduce un sentiment pozitiv în piață și ar trebui să aducă plusuri pe bursă. De ce? Pentru că ar părea că economia e puternică, depășește obstacole și investitorii ar prinde încredere.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Iar FED ar câștiga flexibilitate și ar putea reduce ratale chiar mai devreme decât se anticipează. Astfel sectoarele impactate ușor de ratele dobânzilor, cum ar fi companiile de utilități și imobiliare, ar avea de câștigat

2. Scenariul „Goldilocks” cu între 125.000 și 175.000 de locuri de muncă adăugate. Este cel mai anticipat scenariu și poate aduce o reacție moderat-pozitivă a pieței, cu o creștere modestă a prețurilor acțiunilor. Dar poate aduce și posibilitatea ca FED să continue cu planurile sale de creștere treptată a ratelor dobânzilor.

3. Scenariul pesimist cu sub 125.000 de locuri de muncă adăugate. Ar putea însemna o scădere semnificativă a sentimentului pieței. Ar putea duce la o vânzare generală și o scădere a prețurilor acțiunilor. Și ar aduce îngrijorări cu privire la o recesiune iminentă.

Iar aici, BofA vine cu o precizare. Invoca regula Sahm care spunea că dacă rata scade cu peste 0,5%, recesiunea este iminentă. Cu toate astea, BofA este extrem de optimistă, văd un plus de 200.000 de locuri noi de muncă pentru luna mai.