După colapsul Silvergate și SVB, băncile mari intervin. First Republic Bank primește ajutor de 30 mld. de dolari de la 11 bănci

  • First Republic Bank primește ajutor de 30 mld. $ de la 11 bănci
  • FED adaugă 300 mld. $ în bilanț pentru a susține băncile regionale
  • S&P 500 câștigă 1,76%, Dow Jones crește cu 1,17%, iar Nasdaq are un plus de 2,69%

După colapsul Silvergate și SVB, următoarea pe listă este First Republic Bank. Dar băncile mari intervin. 11 bănci depozitează 30 de mld. $ în conturile FRB și îndeamnă la unitatea sistemului bancar. Iar FED adaugă 300 de mld. $ săptămâna trecută în bilanț pentru a susține depozitele băncilor regionale, prin programul Bank Term Funding Program. Asta pune sub semnul întrebării continuarea unei politici monetare dure.

Piețele reacționează. Bursele americane închid ultima ședință de tranzacționare pe plus. S&P 500 crește cu 1,76%, Nasdaq câștigă 2,69%, iar Dow Jones se apreciază cu 1,17%.

BVB deschide astăzi pe plus. La ora 13:45, indicele BET avea o creștere de 0,7%.

Ce impact are shift-ul FED? Am discutat subiectul cu Laurențiu Vană, investitor.

„Dacă ne uităm în primul rând la raportul de CPI – pe prima pagină avem o mențiune foarte importantă: 70% din toată creșterea din această lună a fost din shelter index, adică tot ce ține de imobiliare. 70%, dacă am sustrage această creștere, înseamnă că am rămâne cu 1,8% inflație. Așadar, atâta timp cât o să avem un shelter index puternic, inflația o să scadă destul de greu, dar știm cu toții că shelter este un lagging indicator. La un moment dat o să cedeze și el. Pe lângă acest lucru, dacă ne uităm și la rapoartele de retail sales, la PPI, situația arată ok pe partea de inflație, adică avem un consum care scade, retail sales ne spune clar acest lucru, chiar e un pic în neconcordanță cu CPI dar poate că retail sales, în sine consumul, se mișcă mult mai repede decât se mișcă CPI-ul. Deci eu cred că 2% este realizabil.”, a spus Laurențiu Vană, investitor.