• Președintele Javier Milei susține că recesiunea economică din Argentina este încheiată, într-un discurs susținut în fața țării.
  • Milei vorbește inițial despre reducerea inflației, care ajunge la 211,4% pe an în octombrie, mai mică decât cea de 2023.
  • Milei amintește despre dorința de a readuce Argentina „de partea Occidentului”, și încearcă să sporească apropierea de Statele Unite și Israel.

Președintele Argentinei, Javier Milei, ține un discurs în fața populației, cu ocazia primei aniversări de la reluarea funcției. Președintele vorbește despre principalele realizări ale administrației sale de până acum, critică opoziția și prezintă planurile pentru anul următor. Discursul președintelui este centrat pe optimism, dar recunoaște în același timp sacrificiile impuse unei mari părți a populației în numele austerității.

Argentina, spune Milei, a trecut „testul focului” și, după luni de greutăți, economia a început să crească. „Ieșim din deșert, recesiunea s-a încheiat și țara a început în sfârșit să crească”, spune Milei. Acest lucru nu înseamnă „că am ajuns în port”, ci că țara a ajuns la sfârșitul anului „cu ușurare” și cu „certitudinea că viitorul va fi întotdeauna mai bun: vin vremuri fericite în Argentina”, spune Milei.

Cu ce reușite se laudă Milei?

Milei își atribuie o serie de reușite obținute ale administrației sale: în primul rând reducerea inflației, care ajunge la 211,4% pe an în octombrie, mult mai mică decât cea de 2023. Argentina a întreprins „cea mai mare manevră a umanității” și a „pus frână inflației monetare până când a adus-o la zero”. Inflația galopantă, promite Milei, va fi în curând „doar o amintire proastă”. Președintele susține că Argentina nu mai are un deficit, ci „un excedent fiscal susținut, fără incapacitate de plată, pentru prima dată în ultimii 123 de ani”.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

La sfârșitul lunii noiembrie, purtătoarea de cuvânt a FMI, Julie Kozack, anunța în cadrul unei conferințe de presă că Fondul Monetar ar putea încheia un nou acord cu guvernul argentinian. Anul acesta au avut loc numeroase întâlniri între directorul FMI, Kristalina Georgieva, și delegații ale guvernului Milei. Organismul multilateral recunoaște importanța alegerilor făcute de Buenos Aires, în special în ceea ce privește reechilibrarea conturilor publice.

Președintele apreciază susținerea simultană a claselor mai puțin înstărite. „Astăzi, lumea se concentrează din nou asupra Argentinei, iar investitorii evaluează dacă să vină să locuiască în această țară”, spune el. „În cel mai bun caz, înainte „eram o țară irelevantă. Salariul de bază a trecut de la 300 la 1.100 de dolari”. (…) „În ansamblu, asta înseamnă că îmbunătățim capacitățile tuturor actorilor din economie”, spune Milei.

Va fi Argentina de partea Occidentului?

În ceea ce privește relațiile internaționale, Milei amintește despre dorința de a readuce Argentina „de partea Occidentului”, și vrea să sporească apropierea de Statele Unite și Israel. Guvernul argentinian, explică Milei, lucrează pentru a ajunge la un acord de liber schimb cu Statele Unite. „Urmărim o propunere de eliminare a taxelor vamale care fac viața mai scumpă pentru toată lumea”. Milei vrea să „crească numărul țărilor care fac parte în prezent din Mercosur”, zona de integrare economică care mai include Brazilia, Uruguay, Paraguay și Bolivia. „Vrem să promovăm un acord de liber schimb cu Statele Unite”, astfel încât Argentina să nu mai întoarcă spatele lumii. Nu există prosperitate fără comerț și nu există comerț fără libertate”, concluzionează președintele.