Dolarul se menţine aproape de minimul ultimelor 16 săptămâni. La polul opus, yuanul se bucură de cea mai mare creştere din ultimii 17 ani.
Advertisment
Dolarul a rămas vineri în apropierea minimelor ultimelor 16 săptămâni faţă de un coş de valute importante, înaintea unor date cheie privind piaţa muncii din SUA, în timp ce yuanul a fost pregătit pentru cel mai mare câştig săptămânal de când China şi-a reevaluat moneda, în 2005, scrie Reuters.
Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu şase valute, inclusiv yenul şi euro, a scăzut cu 0,1%, la 104,55, după ce anterior atinsese cel mai scăzut nivel din 29 iunie, la 104,36.
Titlurile zilei
Indicele a coborât cu peste 5% luna trecută, pe fondul aşteptărilor că Rezerva Federală va începe să încetinească ritmul de majorare a ratelor începând cu şedinţa din decembrie.
Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat miercuri că a sosit momentul să încetinească majorările de dobândă, menţionând că “încetinirea în acest moment este o modalitate bună de a echilibra riscurile”.
Între timp, yuanul chinezesc a crescut cu 0,4% faţă de dolar, până la 7,0294.
Potrivit datelor Refinitiv, yuanul era pregătit pentru cea mai mare creştere săptămânală de când China a reevaluat moneda în 2005, susţinut de aşteptările privind ieşirea din politica chineză de “zero-COVID” şi de un ritm mai lent de majorare a ratelor dobânzii din partea Fed.
Dolarul a fost cu 1% mai mic, la 133,98 yeni, la cel mai scăzut nivel din 16 august.
Euro a rămas stabil la 1,0527 dolari, după ce joi a câştigat 1,1%.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat vineri că politicile fiscale ale unor guverne europene ar putea duce la un exces de cerere şi că politicile fiscale şi monetare trebuie să funcţioneze sincronizat pentru o creştere economică sustenabilă şi echilibrată.
Lira sterlină a fost tranzacţionată ultima dată la 1,2260 dolari, în scădere cu 0,1%. Lira sterlină a avansat joi cu 1,7% şi a atins un maxim al ultimelor 5 luni de 1,2311 dolari.