Dolarul american a atins luni maximul ultimilor 20 de ani

Dolarul american a atins luni maximul ultimilor 20 de ani în raport cu un coş de valute, după ce preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a semnalat că ratele dobânzilor vor fi menţinute mai mult timp la un nivel mai ridicat pentru a reduce inflaţia în creştere, relatează Reuters.

Indicele dolarului a escaladat până la un nou maxim al ultimelor două decenii, de 109,44, în cursul tranzacţiilor din Asia, forţa dolarului împingând alte valute importante la noi minime şi punând presiune asupra omologilor săi de pe pieţele emergente.

Dolarul a atins 138,88 unităţi faţă de yenul japonez, cel mai ridicat nivel din 21 iulie, în timp ce yuanul a scăzut la un nou minim al ultimilor doi ani, de 6,9321 pentru un dolar.

Lira sterlină a scăzut, de asemenea, la un minim al ultimilor doi ani şi jumătate, de 1,1656 dolari şi a fost ultima dată în scădere cu 0,61% la 1,1658 dolari, în timp ce euro a scăzut cu 0,49% la 0,9916 dolari.

Mişcările au extins câştigurile dolarului realizate vineri, când Powell a avertizat că vor exista „unele dureri” pentru gospodării şi întreprinderi, deoarece va fi nevoie de timp pentru ca Fed să controleze inflaţia.

În prezent, pieţele evaluează la aproximativ 76,5% şansele unei creşteri a ratei de 75 de puncte de bază la următoarea şedinţă a Fed din septembrie.

Pieţele iau în calcul riscul ca BCE să majoreze dobânda cu 75 de puncte de bază luna viitoare, după ce unii factori de decizie au semnalat interesul pentru o astfel de mişcare.

În ceea ce priveşte criptomonedele, Bitcoin a rămas sub nivelul de 20.000 de dolari, pe măsură ce sentimentul investitorilor a scăzut, iar ultima dată a scăzut cu 3,89%, la 19.843,02 dolari.