Preţul aurului a crescut joi cu 2%, depăşind nivelul cheie de 1.800 de dolari pe uncie, în timp ce dolarul a slăbit din cauza perspectivei de încetinire a creşterii ratelor de politică monetară din partea Rezervei Federale şi a semnelor de calmare a inflaţiei în SUA, scrie Reuters.

Aurul spot a urcat cu 1,8% la 1.800,69 dolari pe uncie până la ora 13:55 p.m. ET (1855 GMT), ajungând la 1.803,94 dolari mai devreme în timpul şedinţei, la cel mai ridicat nivel din 10 august.

Contractele futures pe aur din SUA au înregistrat o creştere de 3,1%, la 1.815,2 dolari.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Preşedintele Fed, Jerome Powell a declarat miercuri că a sosit momentul să încetinească ritmul de creştere a dobânzilor, dar a adăugat că pentru a controla inflaţia “va fi nevoie de menţinerea politicii la un nivel restrictiv pentru o perioadă de timp”.

Dolarul a scăzut cu peste 1% până la un minim al ultimelor aproape patru luni faţă de monedele rivale, ceea ce a făcut ca aurul să fie mai puţin scump pentru cumpărătorii din străinătate.

Traderii estimează o probabilitate de 91% ca Fed să majoreze ratele cu 50 de puncte de bază pe 14 decembrie.

Sprijinind şi mai mult pariurile în jurul unei creşteri mai lente ale ratelor, datele au arătat o moderare a tendinţei inflaţiei luna trecută, ceea ce a sporit interesul pentru aur, au declarat analiştii.

“În condiţiile în care Fed se află în pauză, scăderea randamentelor reale din SUA determină perspectiva noastră de bază optimistă pentru preţurile aurului şi argintului în a doua jumătate a anului viitor”, au declarat analiştii de la JP Morgan într-o notă.

Argintul spot a crescut cu 2,3%, la 22,70 dolari pe uncie, şi a atins cel mai ridicat nivel de la începutul lunii mai. Platina a crescut cu 0,5%, la 1.038,24 dolari, în timp ce paladiul a câştigat 3,2%, la 1.941,65 dolari.