Coincidență sau nu, dobânda la împrumuturile contractate de la Banca Centrală Europeană creşte proporţional cu distanţa faţă de centrul financiar al Europei, Frankfurt, unde se află sediul băncii.

Germania se împrumută la o dobândă de 1%, Cehia cu 5%, Ungaria cu 9,1%, iar România cu 9,3%. Dacă pe plan militar, țara noastră a fost printre primele ţări întărite, pe pieţele financiare situaţia este la polul opus, pentru că dobânzile la care se împrumută România au crescut constant şi sunt cele mai mari din Uniunea Europeană.

Anul trecut, în iulie, România se împrumuta cu o dobândă de sub 4%. La mijlocul lui februarie, înainte de invazia rusă din Ucraina, dobânda era de 5,6%, iar acum este aproape 9,3%. Spre comparaţie, Bulgaria se împrumută cu 2,7%, Polonia cu 6,8% şi Ungaria cu 9,1%.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

România are în acest moment o datorie echivalentă cu circa 50% din PIB, dar Italia, cu o datorie publică de peste 150% din PIB, de exemplu, se împrumută la o dobândă de 3,3%.

Am discutat subiectul cu Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare la Goldring.

“Dacă ne uităm la toate obligațiunile care sunt în momentul de față în Europa, toate sunt în creștere. Dacă ne uităm inclusiv la Germania, care acum un an și jumătatea avea dobânzi la fonduri negative. Creșterea dobânzii e un lucru normal în momentul când crește inflația.

Mă aștept în continuare ca dobânzile să crească și în Europa. În data de 27 avem ședință de politică monetară la Banca Centrală Europeană. Se așteaptă să crească cu 0,5%. Toată lumea avea așteptări doar de 0,25%. Se pare că și Banca Centrală Europeană va mișca mai repede dobânzile în sus.”, a declarat Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare la Goldring.