Scriitorul american specializat în studiul erei digitale, Douglas Rushkoff, povestește pentru The Guardian despre experiența sa de a se întâlni cu cel mai bogat și mai puternic grup de indivizi pe care îl văzuse vreodată. Rushkoff relatează cum a fost chemat la o întâlnire în deșert, unde bogații lumii i-au cerut sfatul cu privire la gestionarea buncărelor apocalipsei: “Miliardarii m-au chemat în deșert pentru a-și evalua strategiile de supraviețuire”.

“Acesta a fost probabil cel mai bogat și mai puternic grup pe care l-am întâlnit vreodată. Cu toate acestea, iată-i, cerând sfaturi unui teoretician mass-media marxist despre unde și cum să-și pregătească buncărele apocalipsei.”, povestește Rushkoff. Încuietori speciale cu combinație secretă pentru aprovizionarea cu alimente, gardieni care să poarte gulere disciplinare, în schimbul supraviețuirii lor sau chiar construirea de roboți care să servească drept paznici și muncitori, dacă tehnologia ar permite, ar fi unele distre ideile adoptate de miliardarii care doresc să se pregătească de apocalipsă.

Douglas Rushkoff spune că miezul discuțiilor miliardarilor a fost găsirea unui refugiu în caz de apocalipsă. Rushkoff spune că bogații lumii apelează la diverse companii de construcții pentru a îngropa un buncăr prefabricat căptușit cu oțel undeva pe una dintre proprietățile lor existente. Compania Rising S din Texas construiește și instalează buncăre și adăposturi pentru tornade pentru doar 40.000 dolari, dar și ascunzători de lux de 8,3 milioane de dolari, denumite „Aristocrat”, dotate cu piscină și pistă de bowling. Inițial, întreprinderea s-a adresat familiilor care căutau adăposturi temporare pentru furtuni, dar acum a intra în afacerea de apocalipsă pe termen lung, relatează Rushkoff.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?

Autorul spune că este dezamăgit de preocuparea miliardarilor de a “evada dintr-o lume pe care ei înșiși o fac distructivă”, în loc să fie preocupați de îmbunătățirea lumii în care trăim: “Bogăția și privilegiile lor extreme au servit doar pentru a-i face obsedați să se izoleze de pericolul actual și real al schimbărilor climatice, creșterea nivelului mării, migrațiile în masă, pandemiile globale, panica nativistă și epuizarea resurselor. Pentru ei, viitorul tehnologiei este despre un singur lucru: evadarea de noi, ceilalți.”

Rushkoff amintește că acești oameni au creat cândva planuri de afaceri nebunești de optimiste cu privire la modul în care societatea umană ar putea beneficia de tehnologie, dar “acum au redus progresul tehnologic la un joc video pe care unul dintre ei îl câștigă găsind trapa de evacuare.” Va migra Jeff Bezos în spațiu? Se va duce Thiel la complexul său din Noua Zeelandă sau Mark Zuckerberg în metaversul său virtual? Ori va coloniza Musk planeta Marte?, sunt întrebările la care tehnologia așteaptă un răspuns.