• În România, un plin de benzină este cu 50% mai scump față de anul trecut
  • Pe de altă parte, dobânda la creditele ipotecare este de doar 3,17%
  • Rusia și Ucraina vor înregistra o cădere de cel puţin 30% a economiei

După doi ani de restricții și aproape o lună de conflict Rusia-Ucraina, suntem veseli și optimiști în fața crizei pe care pare că o resimțim doar la nivel teoretic, deocamdată. După ce ne-am îmbulzit în benzinării sau supermarket-uri, de teama scumpirilor, am blocat apoi bulevardele și mall-urile. De parcă ne-a pierit brusc dorința de a economisi înaintea crizei.

E drept, piețele financiare și-au revenit după declanșarea invaziei. Dar prețurile cresc, estimările arată scăderi economice, iar inflația se apropie de două cifre. Dar parcă nici nu contează.

“Străzile sunt pline de maşini, deşi plinul de benzină a crescut cu 50% faţă de finalul anului trecut. Toată lumea îşi caută vacanţe, iar companiile aeriene se pregătesc pentru cel mai aglomerat sezon de vară din istorie”, spune Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, cu care am discutat acest subiect.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?

“Ideal ar fi ca economia să funcționeze în continuare pentru că noi, dacă oprim consumul dintr-un motiv sau altul, economia se va cripta, pentru că ea nu poate să funcționeze singură, în lipsa consumului. Consumul fiind și la noi, și în toată lumea occidentală, principalul motor de creștere pentru economie. Că este pe datorie sau că este cu bani lichizi, asta este partea a doua. Deci ideal ar fi ca noi să continuăm să consumăm.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.