Deși dispune de resurse cu care şi-ar putea asigura întregul necesar de gaze naturale pentru consum, România se află într-o poziție fragilă. Depinde tot mai mult de importuri pentru a-și acoperi consumul intern, arată o analiză a Federației Patronale de Petrol și Gaze.

Proiectele noi în domeniu pornesc timid. Black Sea Oil and Gas anunță primii metri cubi de gaze în a doua jumătate a acestui an, în vreme ce legea offshore încă ține în loc proiectul Neptun Deep. În lipsa acestor proiecte, importurile ar putea crește la peste 50% în 2030. Datele Transgaz arată trendul ascendent al importurilor. Din anul 2016, pe fondul depletării rezervelor de gaze naturale, importul a crescut și a ajuns anul trecut la 29,5%, cea mai mare valoare din ultimii 10 ani.

Am discutat subiectul cu Cătălin Niță, directorul executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

“Provocările sunt destul de multe, dar cred că cea mai mare este legea offshore care are o variantă actuală neaplicabilă investițiilor, drept pentru care statul a luat în considerare acest lucru și a decis, și în contextul a ceea ce se întâmplă în jurul țării, să modifice această lege nefuncțională. Ne aflăm în foarte apropierea unei noi legi care, sperăm noi, să conducă la toate investițiile preconizate în platforma Mării Negre și, de ce nu, în onshore, adică pe țărm, unde sunt zăcăminte de adâncime care încă nu au fost comercializate.”, a declarat Cătălin Niță, directorul executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze.