Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz, companie de stat care aparţine de Romgaz, a spus, la ZF Energie 2022, că vrea să majoreze capacitatea de înmagazinare de gaze naturale a României la 4,5 mld. de metri cubi, de la 3 mld., cât este acum.

„Ca şi proiecte de dezvoltare în viitor, Depogaz şi-a propus mărirea capacităţii de înmagazinare de la 3 la 4,2-4,5 mld.”, a spus el.

Ce a mai spus Vasile Cârstea la ZF Energie:

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

„Din punctul de vedere al gazelor înmagazinate stăm foarte bine. Capacitatea a fost ocupată în proporţie de 98-99%.

Depogaz este proprietarul celor cinci depozite, cu o capacitate de înmagazinare de 3 mld., cu o capacitate de injecţie zilnică de 20-22 mil. şi o capacitate de extracţie de 33-34 mil. de metri cubi de gaze pe zi.

Ca şi proiecte de dezvoltare în viitor, Depogaz şi-a propus mărirea capacităţii de înmagazinare de la 3 la 4,2-4,5 mld.

România a mărit producţia de gaz la 26 mil. de metri cubi pe zi. În timpul verii se consumă undeva la 18 mil, până la 20. Deci, o cantitate destul de bună, de 7-8 mil. metri cubi devine disponibilă şi ajunge în depozitele noastre.

Ţinem permanentă legătură cu lucrările de investiţii pe care le face Transgaz şi le pune în piaţă. Este posibil (să umplem depozitele cu producţie locală de gaz – n. red.), prin dezvoltarea activităţii de punere în producţie a zăcămintelor şi aşteptăm punerea în funcţiune la capacitatea adevărată a zăcământului de la Caragele, a zăcămintelor din Boteni, Sălciile, Ciorani, Snagov, Meri, care sunt zăcăminte cu potenţial important de gaz.

Din punctul de vedere al dezvoltării pe partea de producţie, trebuie intensificate activităţile de investiţii. Este necesar să ne concentrăm pe gazul de pe uscat, având în vedere situaţia geopolitică. Iarna aceasta nu vor fi probleme în alimentarea cu gaz, dar nici în viitor, dacă toţi jucătorii din piaţa de gaz înţeleg mesajul.

În proiectul de la Bilciureşti, unde noi operăm cel mai mare depozit, care la această oră are o capacitate de 1,3 mld., nu mai departe de săptămâna trecută am aplicat la fondurile europene şi am primit un grant de 40 de mil. de euro”.