Deficitul de cont curent s-a majorat în primele şapte luni cu 63%, la 14,9 miliarde euro, după ce schimburile internaţionale de bunuri au ajuns la un deficit de aproape 18 miliarde euro.

Deficitul de cont curent s-a majorat în primele şapte luni la 14,9 miliarde euro, faţă de 9,1 miliarde euro în perioada ianuarie – iulie 2021, în condiţiile schimburile internaţionale de bunuri au ajuns la un deficit de aproape 18 miliarde euro, arată datele BNR, citate de ZF.

Astfel, balanţa bunurilor avea la finele lunii iunie un deficit mai mare cu 5,29 miliarde euro faţă de perioada similară din 2021.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

În schimb, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 1,65 miliarde euro, de aproape 6,7 miliarde euro, după ce sectorul transporturilor a raportat un excedent de 3 miliarde euro , iar serviciile de telecomunicaţii, informatice şi informaţionale de 2,9 miliarde euro. Totuşi, turismul a generat în continuare un deficit de 1,5 miliarde euro, cu 500 milioane euro peste iulie 2021.

Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a înregistrat un deficit mai mare cu 2,49 miliarde euro, respectiv de 4,6 miliarde euro.

Balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, a înregistrat un excedent mare cu 316 milioane euro, respectiv de 831 milioane euro.

Investiţiile străine directe au însumat 5,5 miliarde euro (comparativ cu 3,83 miliarde euro în perioada ianuarie – iulie 2021), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 4,15 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,35 miliarde euro.