• 2 luni/2025 vs 2 luni/2024: deficitul comercial e la 5,61 mld.€.
  • 2 luni/2025 vs 2 luni/2024: deficitul comercial are +1,46 mld.€.
  • Februarie 2025 vs februarie 2024: importurile cresc cu 6,3%.
  • Februarie 2025 vs februarie 2024: exporturile scad cu 0,7%.
  • 2 luni/2025 vs 2 luni/2025: Importurile cresc cu 8,2%.
  • 2 luni/2025 vs 2 luni/2025: Exporturile cresc cu 0,7%.
  • 2024: importurile României cresc cu 3,3%.
  • 2024: exporturile României scad cu 0,4%.
  • Guvernul crede într-o creştere economică de 2,5%/2025.
  • Salariile nu mai cresc cu două cifre ca în anii trecuţi.
  • INS: Salariile au +4,5% în februarie, la o inflație de 4,9%.
  • Inflaţia scade în februarie, de la 5% la 4,9%.

Când exporturile scad, economia suferă. Exporturile scad în februarie 2025 faţă de februarie 2024 cu 0,7%. Dar importurile cresc cu 6,3% în perioada menționată. Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi crește la 4,8 mld. euro în primele două luni din an, faţă de 2,6 miliarde de euro, în primele două luni din 2024 – un plus de 84%.

Guvernul crede într-o creştere economică de 2,5% în acest an – pe această creştere şi-a fundamentat bugetul. Dar salariile nu mai cresc cu două cifre ca în anii trecuţi – INS arată că aprecierea reală a salariilor în februarie (creştere nominală de 9% minus inflaţie) e de 4,5%, la o inflaţie de 4,9%, scrie ZF. Deci angajaţii nu mai au creşteri salariale reale peste inflaţie, ca în trecut.

Inflaţia scade nesemnificativ în februarie, de la 5% la 4,9%. Salariile cresc cu peste 9% an/an, dar inflaţia muşcă încă bine din aceste venituri. Și consumul, pe care economia s-a bazat în trecut, poate să scadă – deci creşterea prognozată să fie pusă în pericol. Şi încă un lucru: INS arată: creşterea economică de anul trecut e de doar 0,8%, faţă 0,9% cum anunţase anterior.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Ce spune Iulian Anghel, jurnalist, ZF, pentru Aleph Business?

Scăderea exporturilor și creșterea importurilor sunt semne ale unei economii care nu reușește să concureze pe piața globală. Care sunt, în opinia dumneavoastră, motivele reale care stau la baza acestei pierderi de competitivitate? Este vorba doar despre o criză externă sau și despre o problemă internă de management al resurselor?

„Economia României este acum o economie privată. Cei care vor să investească, investesc. Dacă este consum intern, atunci se produce pe plan intern. Iar ceea ce nu e produs pe plan intern vine din importuri. De pildă, noi știam din trecut și vorbeam de chinezării, între ghilimele. Dar, de pildă, laptopul pe care eu scriu este un laptop produs în China și e foarte bun. Un astfel de laptop nu e produs în România. Și atunci te duci pe o piață unde există un astfel de laptop care nu este chiar ieftin, dar nici nu este foarte scump. De aici vine povestea cu deficitul comercial”, spune el.

Ce semnal transmite investitorilor internaționali o astfel de dinamică comercială?

„Un astfel de semnal, cum spui tu, nu e semnificativ pentru ei. De pildă, noi avem un deficit enorm cu China, de 7 miliarde de euro, dar suntem pe excedent cu Franța, de pildă. Și cu Marea Britanie, și cu Statele Unite. Cu Franța suntem pe excedent pentru că avem Dacia, care exportă foarte mult în Franța, și atunci, bun, aici se produce mai ieftin. Asta este povestea întreaga a scandalului comercial inițiat de Statele Unite. Pentru că unii produc ieftin și vând în țări unde… Dacia exportă foarte mult în Franța. Dacia noastră, să zicem. Exportăm foarte mult în Franța și avem un excedent cu Franța. Deci ei nu au un motiv să nu investească aici, atâta vreme cât salariile, deși au crescut foarte mult în România, sunt încă foarte jos față de salariile din Occident, din Franța, din Marea Britanie, din Germania. Deci ei pot veni, lor le convine”, adaugă el.